Indrukwekkende speeches tijdens diploma-uitreiking ervaringsdeskundigen

Het tweede Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid is gisteren feestelijk afgesloten met presentaties van alle deelnemers tijdens de diploma-uitreiking bij De Buurvrouw. Tijdens de speeches bleek nog maar eens hoe zeer alle ervaringsdeskundigen staan te popelen om met hun opgedane kennis andere nieuwkomers op weg te helpen in Rotterdam.

“Ik wil vrouwen motiveren om tijd voor henzelf te nemen. Dat kan met werk, een studie, of een hobby, maar ook gewoon met een kopje koffie, een boek en muziek. Ik wil ervoor zorgen dat ze naar hun hart luisteren”, zo besluit ervaringsdeskundige Karima haar speech. Anderen wilden aan de slag met de Farsi-groep of vrouwen begeleiden die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld.

De motivatie en het enthousiasme spat van het podium in de theaterzaal van De Buurvrouw waar de deelnemers ook vertellen wat zij de afgelopen acht maanden hebben geleerd. “Goed luisteren, doorvragen, feedback geven en ontvangen, jezelf presenteren, ondersteunen bij psychische problematiek, het taalniveau verbeteren, omgaan met stress,….”

Lovende woorden
Te veel om op te noemen, vat ervaringsdeskundige Nasrin samen. “Maar vooral dat we als groep mensen met verschillende nationaliteiten samen en van elkaar kunnen leren om zo zonder stress en met geduld en vriendelijkheid mensen in nood te kunnen begeleiden.”

Ervaringsdeskundige Batoul liet in een originele dialoog met zichzelf zien hoe ze door het opleidingsprogramma te volgen nu wel haar zenuwen kan overwinnen om voor het publiek zichzelf te presenteren en een speech te houden. “Als je jouw eigen verhaal vertelt, zullen de mensen jou niet vergeten.”

Lovende woorden waren er van directeur Lieke Galbraith die het opleidingsprogramma in 2020 mede opzette, trainingen verzorgde en al vele ervaringsdeskundigen in dienst nam bij Stichting Mano. “Ik heb heel veel respect voor het lastige werk dat zij verzetten. Stel je maar eens voor dat je jouw ervaring, uit misschien wel de moeilijkste periode van jouw leven, dagelijks inzet om anderen te helpen.”

Luid applaus
Dat er tijdens een intensieve en leerzame periode een hechte vriendengroep is ontstaan, bleek uit de sfeer in de zaal. De deelnemers moedigden elkaar aan voorafgaand aan de individuele speeches of hadden altijd wel een grapje klaar dat voor ontspanning zorgde. Waardering en dank was er voor alle trainers binnen het programma. En alle ervaringsdeskundigen konden rekenen op luid applaus voor hun speech en diploma.

Ervaringsdeskundige Loc gaf met een fraaie powerpointpresentatie, geïllustreerd met een collage van appjes en foto’s, een inkijkje in de onderlinge sfeer, gezelligheid en de humor van de groep. De iftar met stamppot zal iedereen waarschijnlijk nog lang bijblijven. En zo waren er nog vele andere mooie presentaties van de aanwezige ervaringsdeskundigen Estabragh, Rochdi, Dareen, Kholoud, Mohamed en Ruba.

Goed voorbeeld
Binnen het Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid, onderdeel van het programma SamenDoorSamen voor statushouders in Rotterdam, worden succesvolle nieuwkomers opgeleid om onze collega’s te worden en sociaal werk te verrichtten, in eerste instantie binnen Stichting Mano, maar op termijn ook zeker daarbuiten.

Ervaringsdeskundigen zijn binnen Stichting Mano actief in alle geledingen van de organisatie: als vrijwilliger, stagiair, projectmedewerker, projectcoördinator en in het bestuur. “Hiermee willen we het goede voorbeeld geven en ook andere organisaties aansporen om de onmisbare kennis en het waardevolle specialisme van ervaringsdeskundigen in te zetten.”