‘Ik zal ze laten merken dat ze er niet alleen voor staan.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Deze week het verhaal van Zo Alfeqar (33).

‘Vijf jaar geleden heb ik mijn thuisland Syrië verlaten, wat erg moeilijk was, maar het was nodig om een veilige toekomst op te bouwen. En dat willen de vluchtelingen die ik straks als ervaringsdeskundige ga helpen, ook. Ik kan hen goed helpen omdat ik ze begrijp, omdat ik weet wat ze doormaken. Ik weet hoe het is om in AZC’s te wonen, om je alleen te voelen in een land waar je niemand kent, om een nieuwe taal te leren en te wachten op een vergunning. Nu ik een permanente verblijfsvergunning en werk heb, en mijn leven ‘onder de knie’ heb, wil ik graag anderen helpen. We moeten voor elkaar zorgen. Mijn levensmotto is dan ook: Rise by lifting others.      Het zal een pittige tijd zijn voor de nieuwkomers, maar ik zal ze laten merken dat ze er niet alleen voor staan. Dat als ze geduld en vertrouwen hebben en zo snel mogelijk de taal leren, ze zich net zo thuis zullen voelen hier als ik. Want als ik uit het buitenland terugrijd naar huis en het bordje ‘Nederland’ langs de snelweg zie, denk ik inmiddels: ‘O fijn, ik ben weer thuis.’ En dat gun ik de nieuwkomers die ik ga helpen ook: een veilig en gezellig leven thuis in Nederland, in Rotterdam.’

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.