‘Ik wil mijn ervaringen gebruiken om anderen te helpen.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Umi (26).

‘Eigenlijk was het nooit mijn plan om vluchtelingen te helpen als ervaringsdeskundige. In 2003 zijn mijn moeder, zus, broertje en ik vanuit Somalië naar Nederland gekomen. We hadden het vooral financieel moeilijk, maar we gingen naar school, groeiden op en uiteindelijk werd ik tandartsassistente. Regelmatig kwamen er kinderen en volwassenen uit het AZC op controle. Ik maakte een praatje met hen, ze vertelden me hun problemen en ik probeerde een luisterend oor te bieden. Na een aantal gesprekken besefte ik: ik wil geen tandartsassistente zijn, nee; hier ligt mijn hart. Ik ga vluchtelingen helpen.                                              

Daarom doe ik nu de opleiding Social Work én word ik ervaringsdeskundige. Ik heb veel teruggedacht aan mijn jeugd en wil mijn ervaringen gebruiken om anderen te helpen. In onze eerste jaren in Nederland was er niemand om ons te ondersteunen, dus we wisten gewoon veel dingen niet. Dat we recht hadden op een hoger inkomen omdat we met een gezin waren bijvoorbeeld; of dat er organisaties waren die ons konden helpen met de post, schoolwerk of het leren van de taal. Mijn moeder deed echt haar best, maar wat je niet weet, kun je niet veranderen. Daarom vind ik het heel belangrijk dat nieuwe Nederlanders snel zelfredzaam worden. Dat is dan ook het eerste waar ik hen bij zal helpen. Want als je weet waar je recht op hebt, welk pad je moet bewandelen en bij welke organisaties je kunt aankloppen, gaat er een wereld voor je open. En daarna zal je zien dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt.’  

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.