‘Ik wil alle kennis en informatie die ik heb gekregen, delen met anderen.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Kiros (35).

‘Toen ik in 2014 hier naartoe kwam, wist ik nog heel weinig van Nederland. Behalve dat Robin van Persie een hele goede voetballer was. Maar al gauw leerde ik veel over de Nederlandse taal en cultuur; dat Nederlanders heel erg van fietsen houden bijvoorbeeld, dat ze graag anderen helpen en dat bijna iedereen in Rotterdam van voetbal houdt. Dat helpt bij het integreren. Wat mij ook heeft geholpen, is de Eritrese gemeenschap in Rotterdam. Je voelt je minder eenzaam als je bij elkaar kunt komen. We zien elkaar vaak in de kerk en na de dienst help ik anderen, met iets vertalen of met het geven van informatie over waar ze een cursus kunnen doen of wat een goede school is voor hun kinderen. Dat vind ik fijn om te doen.

Daarom word ik ook ervaringsdeskundige: ik wil alle kennis en informatie die ik heb gekregen, delen met anderen. Ik heb trainingen en taallessen gevolgd, deed een studie en heb nu een leuke baan als apothekersassistent. Mijn vrouw, drie zoontjes en ik hebben een goed leven en dat gun ik elk mens dat niet meer in zijn geboorteland kan wonen. Mijn belangrijkste tip voor nieuwe Rotterdammers is: durf om hulp te vragen. Ik weet dat het systeem hier anders is dan in het land waar je vandaan komt, maar we zijn allemaal mensen en mensen zijn er om elkaar te helpen. Met hulp kom je echt verder.’

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.