‘Ik weet dat het moeilijk is voor vluchtelingen om hier opnieuw te beginnen’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Alaa Mouti (29).

“In 2014 kwam ik vanuit Syrië naar Nederland en dat heeft mijn leven – op een goede manier – op z’n kop gezet. Natuurlijk moest ik wennen aan Nederland en aan de taal, maar er kwam ook een hele nieuwe Alaa tevoorschijn. In Syrië had ik rechten gestudeerd, maar hier ging mijn interesse een hele andere kant op. Vanaf het begin was ik een vraagbaak voor andere vluchtelingen; ik hielp met formulieren vertalen, ging met mensen mee naar de dokter of gemeente en hielp bij het zoeken naar werk of een studie. Dat voelde zo fijn, dat ik besloot om Social Work te gaan studeren. En om ervaringsdeskundige te worden bij SamenDoorSamen natuurlijk!

“Ik weet dat het moeilijk is voor vluchtelingen om hier opnieuw te beginnen. Ze denken vaak: ‘ik kan dit niet’ of ‘de taal is te moeilijk’ of ‘ik durf het niet’. Maar ik zeg: die woorden moet je gewoon niet gebruiken. Laat ze los, kijk om je heen en besef waar je bent. In een veilig land, met vrijheid van meningsuiting, fijne zorg en goed onderwijs voor je kinderen. Dus wees – net als ik – leergierig, ambitieus en zet door want het leven hier is de moeite waard. Daar ben ik het levende bewijs van. Ik doe een hele leuke opleiding, loop stage, heb twee kindjes gekregen, voel me veilig en ben gelukkig.”

.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.