‘Ik was wel geschokt door hoe moeilijk het is om als vluchteling toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Deze week het verhaal van Reem (35).

‘Eind 2016 ben ik vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Ik vond het meteen een fijn land, maar ik was wel geschokt door hoe moeilijk het is om als vluchteling toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Het leek wel of het niet uitmaakte hoeveel ervaring ik had, de arbeidsmarkt accepteerde gewoon geen vluchtelingen. Dat vond ik erg lastig; ik had het gevoel dat ik veel dingen alleen moest doen. Gelukkig kwam ik bij SamenDoorSamen, waar ik verschillende trainingen heb gedaan en aardige mensen heb ontmoet. Dat heeft me wel geholpen. En nu wil ik als ervaringsdeskundige graag zelf vluchtelingen helpen om hun weg te vinden in Rotterdam.

Het is soms moeilijk om als nieuwkomer te blijven geloven in je dromen, maar ik weet dat het wel mogelijk is. Op dit moment studeer ik bijvoorbeeld aan de Hogeschool van Utrecht; ik doe een master Community Development Study en als ik hiermee klaar ben, wil ik graag Syrische vrouwen begeleiden die naar Nederland zijn gevlucht. Ik wil ze helpen om te emanciperen en samen met hen plannen maken voor een mooi en goed leven. Het belangrijkste dat ik elke nieuwkomer wil meegeven is dan ook: vertrouw op jezelf, schaam je niet om fouten te maken en je zult zien… straks kun je echt meedoen in de maatschappij.’

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie.