‘Ik heb veel zin om na de opleiding nieuwe Rotterdammers te ondersteunen.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Deze week het verhaal van Najat (41).

‘In 2008 ben ik vanuit Marokko naar Nederland gekomen. Natuurlijk deed ik in die eerste jaren in Nederland een inburgeringscursus en volgde ik Nederlandse les, maar voor de rest zat ik veel thuis zodat ik voor mijn twee kindjes kon zorgen. Nu ik hier langer woon, heb ik daar een klein beetje spijt van. Voor je kinderen zorgen is zeker een heilige taak, maar in Nederland kun je én voor je kinderen zorgen én dingen voor jezelf ondernemen. Toen mijn kinderen wat ouder waren, ben ik gaan helpen op school: ik begeleidde activiteiten, hielp de juf mee in de klas en ging mee op schoolreis. Daar kreeg ik zo’n positieve energie van! En dat gun ik iedereen. Nu ik meer mensen ken, de taal beter spreek, meer dingen buitenshuis onderneem, voel ik me ook een stuk fijner.

Ik heb veel zin om na de opleiding nieuwe Rotterdammers te ondersteunen. Ik kan goed luisteren, heb veel dingen meegemaakt en ik denk dat anderen van mijn verhaal kunnen leren. De belangrijkste les die ik heb geleerd en die ik wil doorgeven is voor vrouwen met kleine kinderen. Ze hoeven dus echt niet alleen maar thuis te blijven. Mijn advies is: volg cursussen, praat met anderen, doe vrijwilligerswerk om je te ontwikkelen, ontdek leuke plekjes in Rotterdam en blijf positief… kortom: vergeet jezelf niet!’

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie.