Het verhaal van Nasrin en Mohsen: ‘Een eigen schilderbedrijf via het Ondernemerschapstraject’.

‘We krijgen de kans om echt aan werk te werken’

Nasrin en Mohsen zijn bezig met Nederlands bij SamenDoorSamen en ze maken er veel nieuwe contacten. “Maar het belangrijkste is dat we hier leren hoe we kunnen starten met ons werk”, zeggen ze. Via het Ondernemerschapstraject willen zij een eigen schilderbedrijf beginnen. “We werken hier echt aan werk.”

Mohsen gaat schilderen, behangen en lamineren en Nasrin wil de communicatie en administratie doen. “We willen weer als ondernemers werken. Dat deden we ook in Iran, we hebben vijftien jaar ervaring”, vertellen ze. “We hadden een eigen foto-atelier en maakten portretten, bruiloftsfoto’s, alles.”

Tijdens de eerste weken van het Ondernemerschapstraject hebben ze een nieuw beknopt ondernemingsplan gemaakt. “We hebben nu net een pitch gehouden bij de gemeente om hen te overtuigen van ons plan.” Dat is een heel belangrijk onderdeel van het traject. Wordt het ondernemingsplan goedgekeurd dan kunnen Nasrin en Mohsen verder met de financiering.

Samen zijn ze nu vier jaar in Nederland. Ze wonen in Hoek van Holland, maar vinden dat ze daar te weinig mogelijkheden hebben om veel te leren en met andere mensen in contact te komen. “We gingen naar SamenDoorSamen”, vertelt Nasrin (38). “Hier volgen we soms drie dagen in de week les: taalcursus, powerpoint, toekomsttraining, computerles en nu het Ondernemerschapstraject”, somt ze op.

En nu is Arjans Schilderbedrijf in de maak, want zo gaat het bedrijf heten. “Vernoemd naar onze zoon Arian”, zegt Mohsen (47). “Arjan is een bekende naam in Nederland, dat kunnen de mensen goed onthouden. En de meneer van de gemeente voor wie wij onze pitch hielden heette ook Arjan. Dus dat was meteen een bonuspunt.”

Een keer in de week komen ze met andere nieuwkomers naar het Ondernemerschapstraject. “We denken na over: wat willen we doen, wie zijn onze klanten, hoe gaan we contact met hen zoeken en alles regelen.” Op die manier maakten Nasrin en Mohsen een business canvas model dat ze tijdens de pitch van 5 à 10 minuten presenteerden. “We vertelden bijvoorbeeld dat we vanuit een bus willen werken waarin we materialen kunnen bewaren. Zo hebben we geen bedrijfspand nodig.”

Mohsen deed al een mooie schilderklus als zelfstandige. “Het nieuwe kantoor van Stichting Mano”, zegt hij. “Een van de eerste klussen die hij helemaal zelf deed en niet voor een ander bedrijf.” Bij de Bouwacademie leert hij alles over de namen van de materialen in Nederland. Nasrin wil misschien later ook nog wel verder met fotografie. “Dat is mijn passie, maar eerst het schilderbedrijf goed starten.”

De kans krijgen om echt te kunnen werken aan werk, vinden beiden het meest belangrijk. “Als nieuwkomer in Nederland weet je niet hoe alles hier werkt. De cursussen van SamenDoorSamen helpen ons “, stelt Mohsen. “En ze geven ons vertrouwen”, zegt Nasrin. “Voorheen dacht ik: ik kan niet goed Nederlands praten dus ik kan hier niks doen. Nu zeg ik altijd: ik kan het wel en dat komt door SamenDoorSamen.”

Tekst: Bart van Zessen
Fotografie: Z

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: