Het verhaal van Mosab: ‘Met mijn ervaring help ik nieuwkomers hun plannen waarmaken’
Mosab Anzo werkt als ervaringsdeskundige bij SamenDoorSamen
Als geen ander weet Mosab Anzo dat je actief en positief moet zijn om een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Als ervaringsdeskundige werkt hij nu zestien uur in de week bij SamenDoorSamen. “Zo kan ik nieuwe statushouders helpen met het waarmaken van hun plannen.”
Stel het je maar eens voor. Je komt van jouw vaderland naar een nieuw land met een ander systeem, andere regels en een andere taal. Je bent alleen, je hebt alles in Syrië achtergelaten: familie, vrienden, werk, een atelier en je kunst. “En je moet met alles opnieuw beginnen. Dat was zo moeilijk.”
Mosab (45) ging Nederlands leren en een netwerk opbouwen, maar kreeg weinig hoop van de geluiden om zich heen. “Ik hoorde vaak van anderen dat het niet makkelijk zou zijn als kunstenaar. Niet makkelijk om te exposeren, niet makkelijk om materiaal te kopen, kunst te verkopen. Maar ik zei altijd: ‘gaat goed komen’. Ik heb zoveel gedaan: vrijwilligerswerk als tolk bij Vluchtelingenwerk, kunstworkshops geven en nu heb ik heel mooi werk.”
Voordat hij in 2014 in Nederland aankwam studeerde hij kunst aan universiteiten in Damascus en Beiroet (Libanon). Hij exposeerde meer dan twintig keer in Syrië, Libanon, Dubai en Neurenberg. Inmiddels kan Mosab Rotterdam, Rijswijk, Vlaardingen, Groningen en Amsterdam aan het lijstje toevoegen. “En sinds vorig jaar ben ik als kunstenaar ondernemer. Ik heb mijn eigen bedrijf.”
Mosab wil actief zijn als kunstenaar. Niet alleen schilderen en beeldhouwen in zijn atelier, maar ook andere mensen helpen. “Dat doe ik nu bij SamenDoorSamen. Zo ben ik bezig met wat ik graag wil doen, maar help ik ook andere mensen met het waarmaken van hun dromen. Dat is de balans, weet je. Zo kan ik óók mijn verbeelding gebruiken.”
Bij SamenDoorSamen doet hij mee aan het opleidingsprogramma voor ervaringsdeskundigen. Hij volgt verschillende trainingen die nuttig zijn bij het helpen van nieuwe statushouders, zoals Toekomsttraining of Solliciteren en cv maken. Trainingen die hij straks zelf kan gaan geven.
Ook gaat Mosab kunstactiviteiten begeleiden, bijvoorbeeld rondleidingen. “Ik deed de training ‘Hoe kan jij jouw verhaal vertellen’. We gingen samen naar de Markthal en de Laurenskerk. Ik heb al ervaring want ik doe ook rondleidingen in het Chabot Museum en de Van Nelle fabriek.” Verder wil hij statushouders op alle mogelijke manieren gaan helpen. “Met de taal, met hun leven opbouwen, het contact met de gemeente of hoe werkt de computer. Ik wil hen helpen om verder te komen.”
Mosab, die SamenDoorSamen pas vorig jaar leerde kennen, vindt het mooi dat er zo veel te doen is bij het project. “Computerlessen, sport, taallessen, een krant maken, kunstactiviteiten alles is mogelijk. Er zijn feesten en nuttige trainingen, zoals die van cv maken en sollicitatie. Ik zou willen dat ik die training had kunnen volgen toen ik net in Nederland was. Heel veel mensen die hier aankomen weten niet hoe dat hier werkt.”
Als hij SamenDoorSamen zou schilderen verschijnt er op het doek een grote boom vol bloemen. “En alle vogels komen naar die bloemen, even zitten, even kijken, lekker praten, eten, drinken en veel doen. Communiceren met Rotterdammers is belangrijk voor nieuwkomers. Voelen dat je iets kan doen. Niet thuis gaan zitten piekeren, maar leven, achter je droom aan. En wij, SamenDoorSamen, helpen daarbij.”
Tekst: Bart van Zessen
Fotografie: Z
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: