Het verhaal van Minet: Een goede match kan snel veel verschil maken

Verpleegkundige Minet via Rob aan de slag in Erasmus MC

Het begon met een theatervoorstelling en een keukentafelgesprek en een paar weken later was Minet Tesfai Hadish uit Eritrea aan het werk in het Erasmus MC. “De mensen zien diploma’s en iemand die heel erg enthousiast is”, stelt spoedeisende hulp arts Rob Verdonschot. “Hij is een mooi voorbeeld van iemand die we graag in het ziekenhuis willen hebben.”

Twee keer per week gaat Minet (35) helpen in het ziekenhuis, op dinsdag en op donderdag. Hij verspreidt materialen die verpleegkundigen nodig hebben op de Post Anastesia Care Unit (PACU), de plek waar patiënten bijkomen en verzorgd worden na een operatie. “Soms help ik de verplegers met het wassen en bewegen van de patiënten.”

Het werk dat Minet in het Erasmus MC kan doen is heel leerzaam voor hem. “Sowieso om een beetje wegwijs te worden op de afdeling want het ziekenhuis is echt gigantisch”, stelt Rob (32). “En hij leert het Nederlandse zorgsysteem, de materialen die hier worden gebruikt en heel veel nieuwe woorden die met zorg te maken hebben.”

Enthousiast
De match tussen Minet en Rob kwam toevallig tot stand. “Mijn vriendin was bij een theatervoorstelling over Nieuw Rotterdammers waar Minet en SamenDoorSamen ook aanwezig waren. Zij zei tegen mij: er was iemand die als verpleegkundige wil werken, kun jij daar niet iets mee met jouw werk?”

Wat volgde waren gesprekken tussen Minet, Rob, SamenDoorSamen en het ziekenhuis. “P&O wilde Minet natuurlijk zien om te kijken: wat past er het beste bij jou als baan in het ziekenhuis en wat kunnen wij jou bieden. Vrij snel was iedereen enthousiast en kreeg Minet een gastvrijheidsovereenkomst, geen vaste baan, maar een soort vrijwilligerswerk.”

Rob en Minet zijn allebei onder de indruk van hoe snel dat allemaal is gegaan. “Binnen drie weken had hij een plek. Een aantal mensen hebben zich er echt hard voor gemaakt. Dat was mooi om te zien. En het is ook wel logisch, want we hebben zorgprofessionals nodig. En als ze hier dan zien dat je gemotiveerd bent, dan zijn mensen bereid om wat te regelen.”

Master
Minet studeerde verpleegkunde in Eritrea en in China. Ook werkte hij zes jaar als verpleegkundige in Asmara (de hoofdstad van zijn land) waar hij ook les gaf aan studenten. Nu hij in Rotterdam woont, wil hij verder met zijn werk. Ook om straks zijn vrouw en dochter (5) goed te kunnen ontvangen die hopelijk op korte termijn naar Nederland kunnen komen.

Rob helpt Minet ook met zijn BIG-registratie, die noodzakelijk is om in de zorg te kunnen werken. “Een bureaucratische papieren tijger, voor mij al heel lastig om in te vullen, laat staan voor iemand die de taal nog aan het leren is.” En omdat de registratie enkele jaren duurt, wil Minet ondertussen een master volgen. “Zo leert hij nog meer over Nederland, het zorgsysteem hier en ziektebeelden, behandelmethoden en het patiëntenbestand.”

Verrassing!
Belangrijk is dat hij professioneel iets voor Minet kan betekenen, vindt Rob. “Ik krijg heel veel energie van zijn positiviteit. Als je hoort wat hij heeft meegemaakt de afgelopen jaren en dat hij al zo lang zijn vrouw en kind niet heeft gezien en toch blijft geloven in: het komt goed. Ik vind het echt super dat ik iemand dan met een paar gesprekken regelen zo veel verder kan helpen.”

De kans op een mooie toekomst in de zorg is groot, verwacht Rob. “Als dit op korte termijn al mogelijk is. Op de lange termijn kan hij hier gewoon een baan krijgen. Misschien eerst op een gewone verpleegafdeling en daarna high care. Maar dat zijn de details. Er is altijd wel een plek voor Minet.” Een voorspelling die al snel werkelijkheid wordt. “Verrassing!” appt Minet niet veel later. “Ik heb een baan als zorgassistent in het Erasmus MC gekregen!”

Tekst: Bart van Zessen
Fotografie: Z

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: