Het verhaal van Alaa en Eyad: een Arabisch afhaalrestaurant via het ondernemerschapstraject

‘Samen gaat het zeker lukken’, stellen Alaa en Eyad

Alaa en Eyad vinden de naam SamenDoorSamen geweldig. “Samen lukt alles”, zeggen ze. Samen zijn ze van plan om een Arabisch afhaalrestaurant / catering te beginnen in Rotterdam. Syriana gaat het heten en op dit moment volgen zij bij SamenDoorSamen het Ondernemerschapstraject om dit te realiseren.

Het is niet alleen een organisatie of een stichting. Het is heel persoonlijk. “Ik had een taalmaatje via SamenDoorSamen en nu is zij mijn beste vriendin”, vertelt Alaa (32). “Ik kan er mijn geheim vertellen of met een een probleem aankloppen en dan wordt er echt werk van gemaakt. Het is een vriendengroep, bijna een grote familie die helpt om alles te laten lukken.”

Alaa en Eyad (43) zetten meteen de schouders eronder toen zij respectievelijk drie en vier jaar geleden in Nederland aankwamen. “We gingen Nederlands leren en vrijwilligerswerk doen in een winkel met tweedehandskleding in Rotterdam Noord om de Nederlandse cultuur te leren en onze taal te verbeteren.”

Alaa gaf als vrijwilliger ook Arabische les – ze was docente in Syrië – en Eyad stond zo snel mogelijk weer in de pannen te roeren – net als in Damascus – maar nu als vrijwilliger op de Rotterdamse school van zijn kinderen of tijdens feesten van SamenDoorSamen.

Nu maken ze werk van een eigen afhaalrestaurant in Rotterdam waar zij zich vooral op de Arabische keuken willen richten. “Arabisch eten is nog niet zo bekend hier en valt erg in de smaak, dus we denken dat dat makkelijker is voor de marketing”, zeggen ze terwijl ze foto’s laten zien van hun Syrische buffet.

Het Ondernemerstraject van SamenDoorSamen gaat hen daar bij helpen. “We leren een Business Canvas Model maken, een simpel ondernemingsplan. En verder wat de Nederlandse regels zijn, hoe de belasting werkt en de Kamer van Koophandel. Als je alles weet kun je beter beginnen.”

Beiden volgden al verschillende cursussen bij SamenDoorSamen. “Nederlandse les, en computerles. Onze kinderen Youdi en Wesam leerden interviewen en foto’s maken voor de kinderkrant Het Nieuwe Rotterdammertje. En Alaa en Eyad waren dus vooral ook veel aan het koken tijdens de Zomer- en Winterfeesten die het project ieder jaar organiseert. “Iedereen vindt het Syrische eten altijd heel lekker.”

Ze leerden SamenDoorSamen kennen door Lubana die nu bij SamenDoorSamen werkt en destijds docent-assistente was bij de Nederlandse les van Alaa en Eyad. Zij vertelde hen over alle mogelijkheden: meer Nederlandse les, cursussen en activiteiten die het project voor statushouders organiseert.

Bij SamenDoorSamen werken mensen heel makkelijk samen, vinden Alaa en Eyad. “Iedereen zorgt voor jou en helpt echt met wat je wilt doen. Niet alleen met Nederlands, brieven, computerles of werk, maar ook met jouw persoonlijke dingen. Het zijn heel veel aardige mensen bij elkaar en zij maken jouw leven eenvoudiger zoals vrienden.”

Tekst: Bart van Zessen
Fotografie: Z

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: