‘Ik wil na de opleiding trainingen geven aan nieuwe Rotterdammers’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Hala (49). “Dit is ook jou land, vertrouw daar maar op.”

“In 2016 ben ik vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Het was een moeilijke tijd. Ik heb in zes verschillende azc’s gewoond voordat ik in Rotterdam terecht kwam. Maar toen ik eenmaal hier woonde, werd mijn leven makkelijker! Ik kreeg een huisje, begon met taalles en leerde lieve mensen kennen die me hielpen. Eigenlijk kreeg ik het leven waar ik zo lang op had gewacht.

“Ik heb het Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid gevolgd om zelf nog meer te leren, maar vooral om vluchtelingen straks te helpen met hun nieuwe leven in Nederland. Ik ben sociaal, houd van mensen, kan goed luisteren en ik wil graag anderen inspireren met mijn eigen verhaal.

“Tijdens de opleiding heb ik mezelf verder ontwikkeld en heb ik ontdekt wat mijn sterkste kanten zijn. In ieder geval lijkt het me heel leuk om na de opleiding trainingen te gaan geven aan nieuwe Rotterdammers.

“Als ze dan bij mij in de les komen, vertel ik ze dat ik me hier net zo thuis voel als in Syrië, en dat dit gevoel ook op hen wacht. Ik zal zeggen: ‘Leer de taal, zoek een baan, vind je weg en dan zal je zien: dit is ook jouw land, vertrouw daar maar op.”

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.