Hani (27) maakte vrienden door vrijwilligerswerk

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Hani (27).

“Toen ik in 2018 vanuit Jemen naar Nederland kwam, was ik blij. Ik woonde eindelijk in een fijn en veilig land. Maar het was ook lastig om alleen in veel verschillende AZC’s te wonen zonder dat er echt iemand was om me te helpen. Daarom zei ik tegen mezelf: ‘Kom op Hani, leer de taal en ga zoveel mogelijk mensen leren kennen.’ En dat heb ik gedaan.

“Eerst leerde ik Nederlands door Youtube filmpjes te kijken en daarna ging ik de straat op om te oefenen. Ik vroeg ‘Waar is de supermarkt?’ of iets anders wat ik wilde weten. Het liefste vroeg ik het aan oudere mensen omdat zij heel aardig zijn en tijd hebben om een praatje te maken. Ook heb ik in elke stad waar ik woonde, vrijwilligerswerk gedaan. Vooral dat vrijwilligerswerk heeft me geholpen om vrienden te maken en nog beter Nederlands te leren. Mijn grootste tip voor nieuwkomers is dan ook: blijf positief, wordt sociaal en zoek mensen op!

Echt mijn thuis
“In Jemen studeerde ik bedrijfskunde, maar in de oorlog is de universiteit verwoest. Nu ik in Nederland woon, ga ik ook iets anders doen. Een ICT-opleiding, zodat ik later overal kan werken en veel van de wereld kan zien. Op dit moment is Rotterdam echt mijn thuis en zijn mijn belangrijkste doelen: nog meer vrienden maken en een leuk leven hebben. En natuurlijk om andere vluchtelingen te helpen, zodat ze net zo’n leuk leven krijgen als ik.”

Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).