Grimaldo en Walter voor studie op kamers in Cuzco

Een spannende, maar mooie stap voor Walter en Grimaldo! De broers hebben het gezinshuis van onze partnerorganisatie Pachachaca in Peru verlaten om op kamers te gaan in Cuzco zodat zij dichterbij de Universiteit wonen waar de een Grafisch Ontwerp studeert en de ander is begonnen met de lerarenopleiding voor docent Wis- en Natuurkunde. “Het is goed om nu te leren om zelfstandig te zijn”, vertellen zij vanuit hun nieuwe woning.

Midden in Cuzco zitten ze nu, in de wijk Wanchaq vlak onder het rumoer van het voetbalstadion van Cienciano, ooit door studenten opgericht. “We kenden de stad natuurlijk al wel een beetje omdat we hier ook met papa Pavel en mama Lies of met school kwamen. Maar nu moeten we zelf de weg vinden en uitzoeken waar we boodschappen halen of hoe we het beste naar de universiteit kunnen fietsen.”

Grimaldo (19) heeft er zin in. Hij is al weer met het tweede semester begonnen van zijn lerarenopleiding nadat hij eerder knap het toelatingsexamen voor de universiteit haalde. “Ik leer mijn studiegenoten beter kennen omdat de lessen nu weer fysiek zijn en dan zal ik samen met hen de stad verder ontdekken. Het is hier wel heel anders dan in de vallei. Veel meer mensen en verkeer.”

Een gewaardeerde docent
Wis- en natuurkunde dagen hem uit, zo stelt hij. “Ik hou van het oplossen van wiskundige problemen en had op school een docent die mij inspireerde omdat hij alles heel goed uitlegde. Toen ik bij Pachachaca zelf een workshop verzorgde voor kinderen van de naschoolse opvang, kwam ik erachter dat ik lesgeven ook heel leuk vind. Ik wil ook een docent zijn die goed uitlegt en gewaardeerd wordt door de leerlingen.”

Grimaldo studeert hard en heeft op het moment zelfs even basketbal aan de kant geschoven om zich volledig op zijn opleiding te concentreren. “We hebben de basis van wiskunde behandeld, maar er was ook veel aandacht voor andere vaardigheden en kennis die nodig zijn bij de studie met lessen over teksten schrijven, filosofie en ethiek. Maar nu gaan we ons meer op wis- en natuurkunde richten.”

Walter (22) zit in zijn tweede jaar van Grafisch Ontwerp en vertelt dat de vakken over kunstgeschiedenis en het werk van kunstenaars als Salvador Dali en Leonardo Da Vinci hem inspireren om nieuwe ontwerpen te maken in de programma’s Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign die hij steeds beter leert kennen. “En fotografie is echt gaaf, ook omdat we nu tijdens fysieke lessen echt samen kunnen oefenen.”

Een beetje stil
Gek was het wel om na twaalf jaar Pachachaca te verlaten, zeggen de broers. “Het was in het begin wel een beetje stil en leeg om hier te zijn. Daar ben je altijd met zijn allen, er is altijd leven in de brouwerij, met gesprekken, samen spellen doen of sporten en heel veel lol. Maar we kunnen er nog wel veel op bezoek en hebben er ook nog steeds een bed om te blijven slapen.”

Walter en Grimaldo kwamen samen met twee jongere broers in het gezinshuis wonen omdat hun moeder ziek werd en overleed. Hun vader was niet instaat om de jongens op te voeden en te onderhouden. Daarom verlieten zij op jonge leeftijd hun gemeenschap, die hoger in de bergen ligt en waar zij alleen Quechua spraken, om in Calca te wonen en hier naar school te gaan.

Beiden spreken hun waardering uit voor het gezinshuis en de familie waarin zij opgroeiden. Grimaldo: “Ik ben niet heel erg van het uiten van mijn gevoelens, maar ik voel dat ik iedereen daar heel erg waardeer. Het zijn mijn broers en zussen, het is als mijn echte familie. Ik ben iedereen dankbaar en ik hou van iedereen.”

Eigen weg
Die plek heeft ons gemaakt wie we zijn, stelt Walter. “Ik heb veel geleerd van iedereen, mijn persoonlijkheid er ontwikkeld om iemand te worden met waarden, principes en een open mentaliteit.” Grimaldo: “Ik leerde er mijn eigen weg kiezen, om kritisch te zijn en zelf een mening te hebben.”

Naast hun studie willen de jongens een bijbaantje. Grimaldo wordt inmiddels ingewerkt bij een klein hotel. Walter is nog op zoek naar een werkplek die hij goed kan combineren met zijn studierooster omdat hij soms ook lessen in het weekend heeft. “En het belangrijkste is studeren. Alles leren wat er te leren valt.”