Gezellig en heerlijk Eritrees paasdiner in noodopvang

Samen met Eritrese mensen uit de noodopvang hebben wij Eritrees paasfeest gevierd. Binnen de Eritrees-Orthodoxe kerk wordt veertig dagen gevast en daarna wordt Pasen gevierd met een heerlijk diner. “Het werd een fantastisch diner met vijftig mensen van de verschillende locaties, heerlijk eten en heel veel gezelligheid”, vertelt projectmedewerker en psycholoog Hussain.

Het vasten, vanaf schemer tot 15.00 uur plaatsvindt, is voor de mensen in de noodopvang extra lastig omdat er voor iedereen tegelijk wordt gekookt binnen de noodopvang. “Ook eten zij in deze periode alleen vegan en zo werd het een hele uitdaging. Daarom was het mooi dat we het Paasfeest met Eritrese maaltijden, waaronder injera, konden vieren met zijn allen.”

Officieel was het Eritrese paasfeest op zondag 5 mei. “Maar toen waren veel mensen naar familie en vrienden om Pasen te vieren. Daarom hebben wij onze diner op woensdag 8 mei georganiseerd. We konden hiervoor terecht bij Stichting Gezana die zich inzet voor de Eritrese gemeenschap in Nederland.”

Groot succes
Het diner was een groot succes voor de Eritrese mensen die op verschillende noodopvanglocaties in Rotterdam verblijven, waaronder ook doorstroomlocatie Silja Europa waar statushouders op hun woning in Rotterdam en regio wachten. “Het was heel gezellig en het eten was echt heerlijk.”

Stichting Mano organiseert sinds eind 2021 dagactiviteiten en een spreekuur ter mentale ondersteuning in de Rotterdamse noodopvang voor volwassenen en gezinnen. We zijn actief in vijf verschillende noodopvanglocaties die verspreid liggen over de stad, waaronder doorstroomlocatie Silja Europa. Gemeente Rotterdam heeft Stichting Mano ingeschakeld om dit mooie en belangrijke werk te doen.