Geslaagde en gezellige Open AZC dag!

We kunnen terugkijken op een geslaagde en gezellig Open AZC dag waarbij wij als Stichting Mano aanwezig waren. Buren, want het was tegelijkertijd ook Burendag, konden op zaterdag 23 september een inkijkje krijgen in de Rotterdamse noodopvang en dat zorgde voor meer wederzijds begrip. “Dit heeft een positief effect voor iedereen”, stelt projectmedewerker Mais die de hele middag aanwezig was.

Omwonenden waren van 13.00 tot 16.00 uur welkom in het Dokhuis aan de zuidzijde van de ingang van de Maastunnel. Hier verzorgden wij informatie over ons werk in de noodopvang, konden Rotterdammers kennismaken met de tijdelijke bewoners van de noodopvang om elkaar wat beter te leren kennen met een kopje koffie of thee en baklava.

“Er waren leuke gesprekken, iedereen kon met elkaar kennismaken, een praatje maken, vragen stellen. Zo ontstaat er goed onderling contact. Een bezoeker die zelf een atelier heeft nodigde de bewoners van de noodopvang uit om een keer bij haar langs te komen in haar werkruimte.

Nieuwe kansen
“Ook de bewoners van de noodopvang hadden al snel vragen aan de buren over het leven en nieuwe kansen hier in Rotterdam. En de buren kwamen te weten wat het echt betekent om in de noodopvang te wonen, wat mensen er doen, hoe de dag eruit ziet.”

Zo’n dertig bezoekers kwamen op de open dag af. Vooral buren, maar ook andere geïnteresseerden die graag kennis met de doelgroep willen maken, bijvoorbeeld omdat zij binnenkort als psychologen met vluchtelingen gaan werken. Bewoners van noodopvang hadden eerder zelf in de buurt flyers verspreid om de buren uit te nodigen voor deze open dag.

Ook hadden we een kleine tentoonstelling met spullen die zijn gemaakt tijdens creatieve workshops die wij verzorgen in de noodopvang. Zo was er schitterend handwerk en waren er fraaie schilderijen. “Tijdens de workshops leren vrouwen andere vrouwen hoe je sloffen of een sjaal kunt maken.”

Kijkje op het schip
Geïnteresseerde bezoekers konden vervolgens ook mee naar noodopvang Maashaven om een kijkje te nemen op het schip. De bezoekers werden vanuit het Dokhuis vergezeld door de bewoners van deze noodopvang om deze locatie te bezoeken.

Open AZC dag is een initiatief van COA en Gemeente Rotterdam waarbij ook Vluchtelingenwerk en Mano werden betrokken. Als Stichting Mano organiseren wij sinds eind 2021 dagactiviteiten en een spreekuur ter mentale ondersteuning in verschillende noodopvanglocaties in Rotterdam.

De sfeer was goed, stelt Mais. “Ontmoeten met de buren is altijd belangrijk. Dan weten de mensen wat vluchteling zijn betekent. De bewoners van de noodopvang kunnen laten zien wij zij zijn en dat zij heel graag actief willen zijn in Rotterdam. Dit heeft duidelijk een positief effect op de bewoners.”