Fantastisch nieuws! 125.000 euro voor Helpende Handen!

Fantastisch nieuws! Ons nieuwe project Helpende Handen heeft het schitterende bedrag van 125.000(!) euro ontvangen tijdens de 100 jaar Volkskracht Awards. Met dit bedrag gaan wij werk maken van een duurzaam leerwerktraject waarbij statushouders leren elkaar te helpen met het opknappen en inrichten van de woningen die zij in Rotterdam krijgen toegewezen.

Stichting Bevordering van Volkskracht vierde het 100-jarig jubileum door maar liefst 3 miljoen euro aan prijzengeld beschikbaar te stellen voor Rotterdamse initiatieven. Rotterdamse organisaties konden aanvragen voor hun projecten indienen in de categorieën Toekomstig, Cultureel en Sociaal Rotterdam.

Na de pitchdagen van afgelopen vrijdag en zaterdag stonden gisteren de Volkskracht Awards op het programma in de Doelen. Tijdens een sfeervolle, enerverende en euforische avond in een goed gevulde grote zaal werden alle prijzen uitgereikt aan de deelnemende Rotterdamse organisaties en wonnen wij wat ons betreft echt een enorme hoofdprijs waarmee we een mooi, nieuw en nuttig project kunnen opstarten.

Leren klussen
Met Helpende Handen ondersteunen we statushouders bij het bewoonbaar maken van hun nieuwe thuis. Door te helpen met het zoeken naar en plaatsen van goedkope of gedoneerde meubels, maar vooral door statushouders die nog geen woning hebben, te trainen in het uitvoeren van werkzaamheden in en rond het huis, zoals schilderen, timmerwerk en andere eenvoudige klusjes.

Zo kunnen zij, bijvoorbeeld de statushouders die momenteel tijdelijk zijn ondergebracht op cruiseferry Silja Europa, tijdens het lange wachten op een eigen woning belangrijke, praktische vaardigheden ontwikkelen voor hun eigen toekomst, leren zij klussen in Nederland, én kunnen zij tegelijkertijd binnen het leerwerktraject ervaring opdoen door het helpen van andere statushouders die hen voorgaan bij het betreden van hun eerste woning.

Verhuisservice
Ook faciliteert Helpende Handen een verhuisservice in de twee weken die de mensen hebben om van hun verblijfsplek naar hun nieuwe woning te verkassen. Met deze verhuisservice heeft Stichting Mano al goede ervaring opgedaan met het inzamelen van tweedehands meubilair. We hebben hier ook een eigen opslag en een verhuisbusje voor beschikbaar.

Een verse start maken in een nieuwe stad is niet gemakkelijk. Zeker niet als je al een lange reis vol onzekerheden achter de rug hebt. Vaak hebben statushouders een lange periode op meer zekerheid moeten wachten in een AZC. De toewijzing van een nieuwe woning is een belangrijke eerste stap richting een meer onafhankelijke toekomst.

Stress
Maar na het lange wachten, moet het verhuizen ineens heel snel gebeuren: binnen twee weken moeten statushouders hun tijdelijke verblijfsplek verlaten en inruilen voor hun nieuwe huis. Vaak is dat een kaal huis, zonder goede afwerking en met zeer beperkte inrichting. Dit levert veel stress op als gevolg van gebrek aan sociaal netwerk, kennis, geld en ervaring.

De meubels krijgen we over het algemeen gedoneerd vanuit het leeghalen van woningen en bedrijven. Er is al een mooie voorraad beschikbaar vanuit de ervaring met het opknappen van woningen voor ontheemden uit Oekraïne en ook de komende tijd zal Stichting Mano verder campagne voeren om nog meer meubilair in te zamelen voor Helpende Handen.