Ervaringsdeskundigen met Aboutaleb en bewoners Hillesluis aan tafel tijdens iftar

De deelnemers die meedoen aan ons Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid hebben deze week een iftar bijgewoond waar ook burgemeester Aboutaleb en bewoners van Hillesluis aanschoven. Het evenement werd georganiseerd in de ‘Ramadan dialoog- en ontmoetingstent’ van Stichting Openhaard met als doel om diverse Rotterdammers met elkaar in gesprek te brengen over het thema ‘Naar elkaar omzien’.

De ervaringsdeskundigen, die sinds september in training zijn, konden hier goed al hun opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk brengen, zoals gespreks- en luistertechnieken en het geven van feedback. Ook waren zij heel tevreden dat zij het perspectief van de nieuwkomer aan tafel konden vertegenwoordigen.

Aboutaleb benadrukte hoe belangrijk de rol van iedere Rotterdammer is in de wijk of buurt waar hij/zij woont en leeft, en sprak over hoe we elkaar kunnen helpen en ondersteunen. Thema’s als veiligheid, een schone buurt, maar ook de winkelervaring op Zuid en jongerenparticipatie werden besproken.

Gezellige sfeer
Ook werd er voorafgaand aan de gezamenlijke iftar, de maaltijd waarmee tijdens de ramadan het dagelijkse vasten wordt gebroken, een lezing verzorgd over wat moslims doen tijdens deze vastenmaand en wat de spirituele kant is van deze traditie. “Er was echt een gezellige sfeer met een heel divers Rotterdams gezelschap”, stelt ervaringsdeskundige en projectcoördinator Adel.

De avond werd georganiseerd door Stichting Openhaard in samenwerking met Netwerk Nieuw Rotterdam, Stichting Mara, Solnetwerk, Stichting de kracht van de mens, Platform Levensbeschouwingen & religies, Gemeente Rotterdam en Stichting Mano. “Aan de hand van de ‘Ramadan dialoog- en ontmoetingstent’ willen wij middels gesprekken en een iftar de saamhorigheid en verbondenheid van bewoners in Rotterdam vergroten”, aldus de initiatiefnemer.

“Samen met bewoners van Hillesluis en verschillende maatschappelijk betrokken organisaties willen wij nadenken over hoe wij nog meer naar elkaar kunnen omzien en onze bijdrage leveren in deze moeilijke en onzekere tijden door de oorlog, de hoge inflatie, eenzaamheid en verharding in de samenleving.”