‘Er is geen doel te groot en geen weg te lang.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Deze week het verhaal van Minet (36).

‘Ik denk dat wij als ervaringsdeskundigen de beste mensen zijn om vluchtelingen te helpen met hun integratie. Wij weten wat ze doormaken én weten wat er nodig is om succesvol te integreren. Door het delen van mijn eigen verhaal hoop ik hen te motiveren om hun dromen waar te maken, ook hier in Nederland.

Tweeënhalf jaar geleden ben ik vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. Meteen ging ik hard aan het werk om te integreren. Ik leerde de taal, volgde trainingen bij SamenDoorSamen en deed vrijwilligerswerk bij het Erasmus MC. Al snel kreeg ik een baan als zorg-assistent. Natuurlijk ben ik hier blij mee, maar ik ben ambitieus. In Eritrea was ik namelijk verpleegkundig consulent én universitair docent; ik deed onderzoek en publiceerde wetenschappelijke artikelen. Voor een veilig leven in Nederland moest ik helemaal opnieuw beginnen, en dat was moeilijk maar het is me gelukt! Ik studeer zodat ik hier aan het werk kan als verpleegkundige, daarna wil ik doorleren en mijn PhD halen. Dat is ook wat ik andere nieuwkomers wil meegeven: als vluchteling heb je misschien het gevoel dat je kwaliteiten verloren zijn gegaan toen je je land verliet, maar zie het niet als mislukking. Zie het als een kans om opnieuw te beginnen. Stel jezelf dus een doel, ga ervoor en aarzel niet. Ook jij kunt het! Er is geen doel te groot en geen weg te lang. En wij ervaringsdeskundigen gaan je helpen.’

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie.