Elke dag een gezonde maaltijd bij Pachachaca!

Gezond eten is heel belangrijk, maar helaas voor de kinderen die meedoen bij onze partnerorganisatie Pachachaca in Peru niet altijd vanzelfsprekend! Daarom zijn zij een aantal maanden geleden begonnen met het aanbieden van een dagelijkse gezonde maaltijd tijdens de buitenschoolse bijles die zij voor de kinderen verzorgen.

Uit gesprekken met de moeders en vaders van de kinderen bleek dat de financiële situatie van het gezin achteruit is gegaan, bijvoorbeeld door inflatie die het gevolg is van de oorlog in Oekraïne, of doordat het toerisme nog altijd niet opgang is gekomen sinds de politieke instabiliteit van eind vorig jaar.

Hierdoor lukt het vaak nauwelijks om de eindje aan elkaar te knopen en zijn de mensen in Calca al blij als ze iets op tafel kunnen zetten. Dit komt overeen met de cijfers van het Peruaanse Ministerie van Economische Zaken, waaruit blijkt dat 67 procent van de Peruaanse huishoudens sinds augustus 2023 niet rond kan komen. Gezond koken, voldoende fruit, groente en goede granen op tafel zetten heeft dan geen prioriteit.

Daarom biedt Pachachaca de kinderen die de bijlessen volgen elke dag iets anders aan. Bijvoorbeeld melk en fruit, quinoa, kiwicha of brood met kaas of een fruitsalade. Op die manier kunnen zij de gezinnen een handje helpen en blijven de ouders zich wel bewust van het belang van goede, gezonde voeding.