‘Elk mens heeft een bijzonder verhaal en ik kijk ernaar uit om die te horen.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Alaa Alafash (33).

‘In mijn geboorteland Syrië was ik politicologiestudent. Dus ik wist al veel over Nederland voordat ik hier in 2015 naartoe kwam; ik had me op internet ingelezen in de cultuur, de overheid, de maatschappij, en ik had onderzocht bij welke organisaties ik zou kunnen gaan werken. Ik wist dat Nederland een land was waar vluchtelingen zich fijn voelden. En ondanks dat de reis hiernaartoe en de eerste paar maanden moeilijk waren, voel ik me inderdaad fijn in dit land. De vrijheid die we hier hebben; daar geniet ik het meest van. Na een korte opleiding, heb ik ook een leuke baan gevonden als onderzoeker bij een organisatie die zich bezighoudt met de mensenrechten in het Midden Oosten.

Ik heb veel zin om na de ervaringsdeskundigenopleiding nieuwe Nederlanders te begeleiden. Ik ga ze alles leren wat ik weet, maar ik zal ook heel veel van hen leren. Elk mens heeft een bijzonder verhaal en ik kijk ernaar uit om die te horen. Ik werk best veel dus het is fijn om die contacten op te bouwen en samen te praten. Misschien kan ik mensen ook mijn lievelingsplek laten zien: de Kinderdijk. Ik woon in Papendrecht en vind het altijd bijzonder om die oude molens langs dat water te zien. Het is een mooi en typisch Nederlands plaatje, een plaatje dat ik al zag op het internet toen ik nog in Syrië woonde.’

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.