Eerste ronde ‘Een tweede thuis’ succesvol afgerond

De opknapbeurten van de eerste twaalf locaties waar ontheemden uit Oekraïne in Rotterdam worden opgevangen zijn afgerond. Dankzij onze samenwerkingspartners en financiers hebben we zo in een tijdsbestek van een half jaar de woonruimtes voor negenhonderd mensen gezelliger gemaakt, meer thuisgevoel gecreëerd en speeltoestellen, picknicktafels en barbecueplaatsen geplaatst. Een nieuwe ronde is in de maak!

Op locaties van Stichting Mano, Leger des Heils, De Huischmeesters en Stichting De Ontmoeting hebben wij dankzij financiële toekenningen van Gemeente Rotterdam, Stichting Boschuysen, FondsDBL, Stichting Neyenburgh, Job Dura Fonds, Elise Mathilde Fonds en Ad Hoc het mooie en zo belangrijke werk kunnen verrichten. Samen staken we sinds de zomer van 2023 de handen flink uit de mouwen om binnen- en buitenruimtes aan te pakken onder de noemer ‘Een tweede thuis’.

Vanuit de bewoners en de locatiemanagers bestond een toenemende behoefte om het thuisgevoel te verhogen omdat de uitstraling en voorzieningen in de panden mede bepalend zijn voor de sfeer binnen de community en het gevoel van eigenaarschap. Zien de ruimtes er kaal, klinisch en onpersoonlijk uit, dan voelen de bewoners zich in het algemeen minder prettig en tevreden. Het beïnvloedt letterlijk het mentale welzijn dat toch al broos is. Met een aantal eenvoudige ingrepen en veel gedoneerde spullen konden we hier met elkaar een mooie verbeteringsslag maken.

Wandschilderingen
Samen met de bewoners, die actief betrokken werden bij de aanvullende inrichting en ook hebben geholpen met de realisatie, werd geïnventariseerd wat er nodig was. Zo realiseerden we beschuttingsplekjes en tuintjes, kregen we vele speelgoeddonaties en tweedehands of gratis meubels voor de locaties en hebben we verf en andere materialen geleverd om de ruimtes op te vrolijken met wandschilderingen.

Met relatief kleine opknapbeurten en het toevoegen van ontspannings- en speelgelegenheden voor de kinderen werd een gevoel van woonplezier bereikt en tegelijkertijd ook verantwoordelijkheid meegegeven aan de bewoners voor het onderhoud om de prettige woonsfeer te behouden. Groepjes bewoners hielpen bij het opknappen, bijvoorbeeld met timmeren, schilderen of tuinieren en natuurlijk het opruimen.

Tweede ronde
Ook organiseerden we op de locaties een aantal creatieve workshops voor kinderen en volwassenen, zoals mozaïeken, diamond painting en wandschilderen, om met elkaar kleine en grote kunstcreaties te maken die konden dienen als muurdecoratie in de gezamenlijke ruimtes en gangen of op ontspanningsplekken buiten.

Dankzij het grote succes van het project en de vele dankbare reacties van kinderen en hun ouders is ons door een aantal nieuw opgeleverde locaties verzocht om een tweede ronde te organiseren van dit project. Dit mede vanwege het feit dat de beschermingsstatus onlangs is verlengd tot en met maart 2025, er aldus nieuwe locaties bij zijn gekomen en het er meer en meer naar uitziet dat veel gezinnen (voorlopig) niet kunnen en zullen terugkeren naar hun eigen thuis in Oekraïne. We gaan vol enthousiasme aan de slag met deze tweede ronde!