Een krant over wat u en ons bezighoudt!

Wat houdt u bezig? Dat is de centrale vraag waarmee de redactie van de 11de editie van De Nieuwe Rotterdammert aan de slag is gegaan. De journalisten vroegen het de Rotterdammers op straat en tijdens uitgebreide interviews en reportages. Ook schreven de deelnemers, afkomstig uit Syrïe, Jemen, Iran en Rusland columns over wat hen zelf bezighoudt, zo is te lezen in de kersverse editie die onlangs van de drukpers rolde.

De redactie ging ook aan de slag met reportages over kwesties die hen opvallen in Rotterdam. Waarom is vrijwilligerswerk zo belangrijk in de stad? Waarom zwerft er overal zoveel afval rond en wat is een cultuurshock nu precies en heeft het ook positieve kanten?

Een uitgebreid interview was er met Kees van Lede die met de app CarePay zorg en zorgverzekering toegankelijker maakt in Afrikaanse landen. Is dit ook een optie in Nederland voor nieuwkomers in Nederland, wilde de redactie weten.

Mooie match
Ook waren de journalisten nieuwsgierig naar de succesformule van nieuwkomers. Daarom werd Karima geïnterviewd die vanuit haar opleiding ‘Maatschappelijke zorg’ stage loopt bij Stichting Mano en er met succes het Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid afrondde.

Vanuit Stichting Mano kreeg de redactie de opdracht een reportage te maken over twintig vluchtelingen uit Oekraïne die dankzij een mooie match en naar ieders tevredenheid nu in de logistiek van Bertus Distributie en Groothandel werken. Een mooi voorbeeld van wat Stichting Mano bezighoudt.

Actieve taalles
De Nieuwe Rotterdammert wordt gemaakt tijdens een workshop die voor een groot deel bestaat uit actieve taalles. Door interviews te houden wordt de taal geoefend tijdens het maken en stellen van de vragen, waarbij goed luisteren, alles begrijpen, het aangeven wanneer je iets niet begrijpt en doorvragen centraal staan. Ook krijgt de redactie luisteropdrachten op basis van audio die tijdens de interviews wordt opgenomen en schrijft de redactie zelf teksten, zoals de columns die in de krant worden gepubliceerd.

Naast taalles zijn krant en interviews ook een middel om het netwerk uit te breiden, door kennis te maken met Rotterdammers en Rotterdamse organisaties, en de stad te ontdekken tijdens interviews en reportage op locatie. Tot slot is De Nieuwe Rotterdammert voor nieuwkomers ook een kans om zichzelf te laten zien als nieuwe stadsgenoten en te tonen wat hun vragen zijn en wat hen bezighoudt.

SamenActief
De workshop De Nieuwe Rotterdammert is onderdeel van SamenActief een deelprogramma van SamenDoorSamen dat zich met maatjestrajecten en trainingen richt op de activering, integratie en participatie van statushouders in de stad.

De krant wordt al sinds 2017 gemaakt, telkens met een redactie bestaande uit andere statushouders. In oktober zal gestart worden met de 12de editie van de krant.

De Nieuwe Rotterdammert - Jaargang 7 - Editie 11 - Juli 2023_compressed