DNR12 publiceert over de grootste uitdaging!

Iedereen komt uitdagingen tegen in het leven maar wat is nu echt uw grootste uitdaging op dit moment? Met die vraag gingen de deelnemers van de 12de editie van De Nieuwe Rotterdammert aan de slag. De redactie bestaande uit nieuwe Rotterdammers uit Syrië, Somalië, Iran, Palestina en Turkije hebben met veel enthousiasme gewerkt aan deze krant die onderaan dit nieuwsbericht te lezen is!

Ze hielden interviews met Rotterdammers op straat, een uitdaging op zich! Stelt u eens voor dat u in Damascus in het Arabisch hetzelfde zou moeten doen! Ze vroegen de voorbijgangers: ‘Wat is uw grote uitdaging?’ en raakten zo al snel verzeild in mooie gesprekken.

Er werden verschillende grote interviews gehouden voor deze krant. Bijvoorbeeld met Hani, een nieuwe Rotterdammer uit Jemen die begon als deelnemer van Stichting Mano, maar inmiddels een gewaardeerde medewerker is als activiteitencoördinator op noodopvangschip Maashaven. En met Lieke Scholte en Annelies Kamsteeg die zich bij Gemeente Rotterdam bezighouden de uitdaging van het vormgeven van beleid en projecten die nieuwkomers de kans bieden zo goed mogelijk mee te doen in de stad.

DUO for a JOB
Naast heel veel vragen bedenken, interviewen, luisteren, alles begrijpen en doorvragen, schreef de redactie ook columns over de eigen grote uitdagingen. Wat te denken van je land en familie verlaten, een nieuwe toekomst kiezen, verder gaan met een opleiding of werk zoeken?

Verder bracht de redactie een bezoek aan DUO for a JOB voor een reportage. Deze organisatie koppelt 50-plussers aan jonge nieuwkomers om samen werk te maken van starten met een studie of de sollicitatie richting een mooie baan. Het leverde een mooi interview op met directeur Marije Pronk.

Kijkje op Silja Europa
Ook nam de redactie een kijkje op Silja Europa waar Stichting Mano voor de uitdaging staat om voor rond de 1500 statushouders dagactiviteiten en mentale ondersteuning te organiseren. Collega’s Nour, Jeroen en Iman beantwoordden alle vragen over hun werk op deze doorstroomlocatie en verzorgden een rondleiding door de cruiseferry.

De krant De Nieuwe Rotterdammert wordt gemaakt tijdens een reeks actieve taallessen waarin middels het voorbereiden en houden van interviews Nederlands wordt geoefend, contact wordt gemaakt met Rotterdammers om een netwerk op te bouwen, en de stad wordt ontdekt door interviewafspraken met verschillende organisaties in Rotterdam.

Nieuwe Rotterdammers
Met de krant die digitaal wordt verspreid en ook in beperkte oplage wordt gedrukt krijgen de Nieuwe Rotterdammers daarnaast de kans om zich voor te stellen en te tonen door hun verhalen te vertellen, over hun dromen te schrijven en te tonen wat hun vragen zijn.

De Nieuwe Rotterdammert is onderdeel van ons programma SamenDoorSamen dat statushouders wegwijs maakt in Rotterdam en middels een integraal aanbod van trainingen hen voorbereid op een zelfstandig en goed bestaan in een stad door te bouwen aan een goede toekomst waarin zij volledig mee kunnen doen en hun nieuwe dromen kunnen realiseren.

De Nieuwe Rotterdammert - Jaargang 9 - Editie 12 - Januari 2024