Wegwijs in Rotterdam op bezoek in Erasmus MC

Met onze cursus Wegwijs in Rotterdam zijn we dit keer aan de slag gegaan met het thema Zorg. Zo zijn we begonnen met een bezoek aan het Erasmus MC waar studenten Geneeskunde een les verzorgden. Ook werd aandacht besteed aan het RotterdamPakket en kwam een huisarts op bezoek in de les.

Tijdens de cursus Wegwijs in Rotterdam gaan deelnemers aan de slag met verschillende thema’s, zoals Zorg en Cultuur. Extra aandacht wordt besteed aan de woordenschat en taal die bij deze thema’s horen en die nodig zijn om goed de weg te kunnen vinden op dit gebied in Rotterdam.

In het Erasmus MC kregen de deelnemers een interessante les voorgeschoteld van onze samenwerkingspartner Gezondheidsstudenten In De Samenleving (GIDS), een organisatie die de studenten verbindt met de samenleving en andersom, en kregen de deelnemers ook een uitgebreide rondleiding door het Erasmus MC.

Vragen stellen
De studenten gaven uitleg over hoe je een afspraak maakt met een arts, hoe zo’n afspraak verloopt en hadden ook tips voor hoe je de afspraak goed kunt voorbereiden, zoals: ‘schrijf je vragen op!’. In de centrale hal van het Erasmus MC was er een uitleg over de aanmeldzuil en over hoe je de weg kunt vinden in het ziekenhuis.

“De deelnemers hebben veel bruikbare informatie gekregen en vonden het ook fijn om vragen aan de studenten te kunnen stellen. Het was hartstikke leuk”, stelt projectcoördinator Linda. Ook het bezoek van de huisarts was een succes. Tijdens de derde bijeenkomst kwam een specialist vertellen over het RotterdamPakket, over de zorgverzekering en het eigen risico.

Zelf gekozen
“We hebben voor het thema Gezondheid gekozen omdat de deelnemers zelf hebben aangegeven dat zij hier graag meer informatie over wilden hebben. Het bezoek aan het ziekenhuis, de kennismaking met de huisarts en de extra informatie over zorgverzekering vielen dan ook in de smaak.”

Wegwijs in Rotterdam is onderdeel van ons deelprogramma SamenActief dat Nieuwe Rotterdammers activeert en wegwijs maakt door middel van verschillende taaltrainingen, trainingen op het gebied van post en administratie en maatjestrajecten.