Deelnemers uit Oekraïne enthousiast aan de slag met Nederlands

Onze taaldocent Suna is druk bezig met de lessen Nederlands als tweede taal (NT2) die zij geeft aan een groepje enthousiaste Oekraïners. Allen willen graag de Nederlandse taal onder de knie krijgen om goed mee te kunnen doen in Rotterdam en goed te kunnen communiceren met Rotterdammers! “Het is niet makkelijk, maar de deelnemers zijn heel gemotiveerd!”

Iedere maandagavond is er les bij een opvanglocatie. Dan gaat de groep, bestaande uit twaalf deelnemers uit Oekraïne, aan de slag met de Nederlandse taal. “De onderwerpen die we al hebben besproken zijn het doen van boodschappen, het menselijk lichaam, een bezoek brengen aan de huisarts, emoties uiten, de dagen van de week/maanden, getallen en solliciteren.”

Via de groepsapp worden huiswerkopdrachten gedeeld met de deelnemers. “En wensen elkaar hier goedemorgen of goed weekend zodat iedereen zo veel mogelijk Nederlands kan communiceren. Dat werkt bevorderend!” Makkelijk is Nederlands niet, laten de deelnemers vaak weten. “Maar ze vinden het wel heel leuk en zinvol en ze leren snel heel veel!”

De taallessen zijn onderdeel van ons gloednieuwe programma ‘Samen Sterk voor vluchtelingen uit Oekraïne’ dat wij hebben opgezet voor de groep die in Rotterdam wordt opgevangen. De taalles wordt gegeven bij een van opvanglocaties die wij beheren in Rotterdam West. In een omgebouwd kantoorpand wonen hier 55 volwassenen en kinderen in veertien gezinsunits.

Vanaf maart 2022 zijn wij nauw betrokken geweest bij de omvang van deze nieuwe stroom vluchtelingen in Rotterdam. Met onze ervaring en in goed contact met de mensen uit Oekraïne hebben wij dit nieuwe programma ontwikkeld.