Deelnemer en vrijwilliger Jack aan de slag in eigen vakgebied

Graag delen wij in samenwerking met Team Statushouders van Gemeente Rotterdam het succesverhaal van Jack. Hij viel als deelnemer van SamenDoorSamen, ons programma voor statushouders, en als vrijwilliger op bij Stichting Mano en heeft zodoende snel carrière gemaakt. Inmiddels werkt hij al weer enkele maanden op de afdeling Archeologie van Gemeente Rotterdam. “Dit was zo’n mooie kans!”

“Kijk, dit is de qanûn.” Jack Sabbagh toont een video van het bijzondere instrument dat hij bespeelt. Het is een soort horizontale harp met prachtig diepe klanken die je meteen meevoeren naar het Midden-Oosten. In geboorteland Syrië heeft Jack maar liefst twee bachelorstudies afgerond, in archeologie en muziek.

Een jaar geleden woont Jack nog op een asielboot in de Schiehaven. Hij leert de Nederlandse taal en doet veel vrijwilligerswerk. Zo doet hij allerlei klusjes op de boot, helpt zijn vrienden waar hij kan en speelt de qanûn op feestjes. Hij is op eigen verzoek in Rotterdam geplaatst. “Daar liggen de kansen”, denkt Jack.

Vrijwilligerswerk
Bij Stichting Mano valt Jack op door al het vrijwilligerswerk dat hij doet. Directeur van Mano, Ken Gould, stuurt het curriculum vitae dat Jack net heeft geleerd te maken, door aan Maaike Sier, archeoloog bij Gemeente Rotterdam.

Archeologie Rotterdam is een afdeling van Stadsbeheer die opgravingen en onderzoek doet. Peter Kalkman werkt veel in het archeologie depot. In dit depot worden alle archeologische vondsten uit Rotterdam bewaard, en daarnaast gebruiken diverse Rotterdamse musea dit pand ook voor opslag van hun museumstukken.

Peter vertelt: “Jacks hulp is van harte welkom bij een groot project waarbij we alle archiefdozen vervangen door nieuwe dozen, een megaklus. Het zou mij jaren kosten om dat allemaal in mijn eentje te doen en voor Jack is het een mooie kans om in Nederland in zijn eigen vakgebied aan de slag te gaan. Hij leert hier alle Nederlandse termen en leert over de archeologische geschiedenis van Nederland. Veel voorwerpen gaan hier door zijn handen.”

Mooie kans
Jack heeft al een flinke stellingkast aan dozen vervangen. “Ik zie de meest interessante dingen voorbijkomen. Ik werk behalve in dit depot ook op kantoor waar ik opgegraven voorwerpen mag wassen. Voor sommige voorwerpen is dat een heel precies karweitje omdat het materiaal fragiel is, bijvoorbeeld bij houten kammen. Aardewerk is juist heel stevig, dat luistert minder nauw.”

Inmiddels heeft Jack een eigen woning en hij zit goed op zijn plek bij Gemeente Rotterdam. “Ik wilde me eerst richten op het leren van de Nederlandse taal en was tevreden met het vrijwilligerswerk. Maar dit was zo’n mooie kans! Die heb ik gelukkig niet laten liggen. Nederlandse les volg ik voor het inburgeringsexamen. Maar daarna wil ik door met een hoger niveau.”