De Nieuwe Rotterdammert op reportage bij FENIX

De journalisten van de 10de editie van De Nieuwe Rotterdammert zijn op reportage geweest naar FENIX, het museum dat momenteel wordt gebouwd op Katendrecht. Het was bouwhelmen op en werkschoenen aan om een kijkje te nemen op de bouwplaats. Daarna was er een uitgebreid interview met directeur Anne Kremers, conservator Selinay Sucu en werkvoorbereider Jacco van de Wolf.

De krant die wij samen met Nieuwe Rotterdammers maken had dit keer als thema: Dromen bereiken. “Voor mij is het een droom om hier te werken”, vertelde directeur Anne Kremers. “Wat ik het allerliefste doe is iets nieuws bouwen en iets dat heel veel mensen gaan bezoeken, waar mensen blij van worden, waar je mensen mee kan verrassen en waar je verhalen kunt vertellen. En dat gebeurt hier allemaal in het museum.”

Conservator Selinay Sucu nodigde de volledige redactie uit om mee te doen aan haar project. Voor een expositie is zij namelijk op zoek naar objecten die verhalen vertellen over migratie. “Doe mee met mijn project om jouw verhaal te delen. Dan gaan we een-op-een in gesprek, dus neem vooral contact met mij op”, stelde zij.

Projectmanagement
Verschillende deelnemers hebben een speciale interesse voor bouw en projectmanagement en daarom sprak het verhaal van werkvoorbereider Jacco van de Wolf van Dura Vermeer dan ook zeer aan. “Er zijn continu uitdagingen. Dat kan technisch zijn, dat we iets moeten maken wat nog nooit gemaakt is. Of in de planning, dat iets heel snel moet. Soms is de bouw heel complex en het budget beperkt. Het is heel de tijd zoeken naar de harmonie tussen budget, planning en resultaat”, vertelde hij.

Naast het bezoek aan FENIX hield de redactie ook straat- en buurtinterviews waar Rotterdammers vragen kregen voorgelegd als: ‘Wat wilt u bereiken?’ en ‘Wat is uw droom?’. Ook werd een bezoek gebracht aan het Leerwerktraject Onderwijs van Stichting Mano waar nieuwkomers de eerste stap kunnen zetten op weg naar een goede baan in het onderwijs.

Ook stapte de redactie binnen bij Masi Hairstyle & Beauty, de gloednieuwe kapperszaak van oud-deelnemers Masi en Arman. Zij hebben onlangs hun eigen kapsalon geopend in historisch Delfshaven, een droom die voor hen werkelijkheid is geworden na heel hard werken. “En nu begint alles pas echt”, stellen zij.

Dromen bereiken
De Nieuwe Rotterdammert wordt gemaakt tijdens een reeks bijeenkomsten waarin middels het voorbereiden en houden van interviews de taal wordt geoefend, contact wordt gemaakt met Rotterdammers om een netwerk op te bouwen, en de stad wordt ontdekt door interviewafspraken met verschillende organisatie in Rotterdam.

Met de krant die digitaal wordt verspreid en ook in beperkte oplage wordt gedrukt krijgen de Nieuwe Rotterdammers daarnaast de kans hun verhalen te vertellen, over hun dromen te schrijven en te tonen wat hun vragen zijn. Vast onderdeel zijn de columns die deelnemers schrijven, dit keer over ‘Dromen bereiken’.

De Nieuwe Rotterdammert is onderdeel van ons programma SamenDoorSamen dat statushouders wegwijs maakt in Rotterdam en middels een integraal aanbod van trainingen hen voorbereid op een zelfstandig en goed bestaan in een stad door te bouwen aan een goede toekomst waarin zij volledig mee kunnen doen en hun nieuwe dromen kunnen realiseren.