Dareen kreeg haar eerste betaalde baan bij Stichting Mano

Dareen uit Syrië houdt van een grapje en ze vindt het heerlijk om andere te motiveren. Dat deed zij zo goed als deelnemer en vrijwilliger bij onze programma’s SamenDoorSamen en SamenGroeien dat ze inmiddels als projectmedewerker aan de slag is gegaan bij Stichting Mano. “Nu heb ik collega’s en heel veel mensen die van mij houden. En ik kan iets doen. Ik kan andere mensen helpen!”

Het was de eerste keer in haar leven voor Dareen (43) dat zij een betaalde baan kreeg. “In Syrië ging ik naar de middelbare school, maar daarna niet door met een opleiding. En nu had ik een sollicitatiegesprek en kreeg ik deze kans. Ik kon het eerst niet geloven! Ik ga hier werken, in Nederland!”

Actief was Dareen vanaf het moment dat zij in 2016 in Nederland aankwam, want alleen maar thuiszitten is niks voor haar. “Ik ging vrijwilligerswerk doen. Via de gemeente ging ik boodschappen doen voor een oudere mevrouw, terwijl ik de taal nog niet sprak, ook geen Engels. Maar stap voor stap heb ik het zo geleerd. Daarna deed ik vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum voor senioren. Gymnastiek en de melk kloppen en heel veel kletsen.”

De eerste stap zetten
Ze volgde heel veel trainingen binnen SamenDoorSamen, ons programma voor statushouders. Als deelnemer deed zij mee aan heel veel activiteiten zoals taalles, computerles, de workshop krant maken, toekomsttraining, sollicitatietraining en cv maken, EHBO en mee met de uitstapjes van SamenUit. “Dat was belangrijk. Uit je comfortzone komen, de eerste stap zetten en daarna komt de rest van zelf.”

Belangrijk was ook haar deelname aan het Opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid waar zij werd verkozen als beste deelnemer door haar actieve bijdrage aan alle bijeenkomsten. “Ik leerde over hoe belangrijk mentale gezondheid is en hoe je hier andere deelnemers bij kunt ondersteunen. En luistertechniek was heel belangrijk. Aandachtig luisteren, doorvragen, niet oordelen, iedereen dezelfde behandeling geven en culturele verschillen accepteren.”

Ook ging zij als deelnemer van SamenGroeien als vrijwilliger aan de slag bij activiteiten. “Bij SamenEmanciperen ging ik helpen met het organiseren van trainingen. Ik ging deelnemers nabellen om ervoor te zorgen dat zij aanwezig zouden zijn en ik ging de berichtjes in de appgroepen versturen en de presentielijsten bijhouden.”

Prachtige collega’s!
Ze leerde heel veel bij Stichting Mano, vertelt ze. “Maar vooral jezelf zijn en dat ook in het Nederlands durven. Ik ben Dareen, ik maak altijd een grapje als het kan en ik blijf lachen. Ik kreeg veel meer zelfvertrouwen in het dagelijks leven en begreep dat het niet erg is om fouten te maken. Je leert stap voor stap. Het komt wel. En dat zeg ik nu ook tegen alle deelnemers.”

Inmiddels werkt ze 32 uur in de week bij Stichting Mano. Ze is actief bij de organisatie van trainingen voor vrouwen binnen de programma’s SamenDoorSamen en SamenGroeien voor Rotterdammers met een migratieachtergrond en in de Rotterdamse noodopvang waar wij als Stichting Mano actief zijn, bijvoorbeeld op cruiseferry Silja Europa waar het komend jaar zo’n vijftienhonderd statushouders worden opgevangen tot zij een eigen woning hebben.

“Ik vond het heel spannend en kon eerst niet slapen! Wat moet ik doen? vroeg ik mij af. Maar ik kwam hier op mijn eerste werkdag en alle collega’s hielpen mij. Wat wil je, wat heb je nodig, lukt het allemaal? En zo leerde ik alles heel snel en na een maand kon ik alles zelf doen, de presentielijsten, het werk op de computer. Echt prachtige collega’s!”

Een heel groot netwerk
Dareen wil echt meedoen in Rotterdam. “Mijn man heeft zijn winkel, mijn drie dochters groeien op en zij willen ook een vrolijke moeder die leuke dingen doet. Als je thuis blijft ga je negatief denken. En je moet sterk worden. Als je thuisblijft, kent niemand je. Als je naar buiten gaat, krijg je een heel groot netwerk. Nu heb ik collega’s en heel veel mensen die van mij houden. En ik kan iets doen. Ik kan andere mensen helpen! En ik wil alle mensen hier in Nederland over mijn ervaringen als nieuwkomer vertellen.”