Column uit de noodopvang: Hoe begin je opnieuw?

In de noodopvang barst het van het talent, van ambities, van creatieve plannen om iets te ondernemen. Zo is er een redactie ontstaan van dichters, schrijvers, kunstenaars en reporters die werkt aan kopij voor een eigen magazine. Dit keer publiceren wij de column die Monireh schreef als journalist van onze krant De Nieuwe Rotterdammert. Zij schrijft over hoe het is om nieuwe doelen te stellen en met nieuwe uitdagingen om te gaan wanneer je net jouw eigen land hebt verlaten en helemaal opnieuw moet beginnen in Nederland. 

DE RIVIER ZAL GROOT WORDEN EN DE ZEE BEREIKEN
Ik denk dat voor iedereen de grootste uitdaging is om de eigen doelen te bereiken. En voor mij gaat deze beweging gepaard met innerlijke groei. Zoals een rivier die eindelijk de zee bereikt! Hoe kwam ik tot deze conclusie? De eerst stap is het bepalen van je wensen, de tweede stap is planning. Soms moeten je veranderen vanwege veranderingen. Dat is niet makkelijk.

Mijn grootste uitdaging was mijn plannen en doelen corrigeren in een nieuwe richting. Toen ik mijn land verliet en naar Nederland kwam, bijna een jaar geleden, zijn mijn uitdagingen begonnen. Ik verloor mezelf of verdwaalde in een nieuwe situatie. Ik wist niet hoe ik mijn ervaring moest gebruiken. Ik had tijd nodig om mezelf te helpen.

Ik begon mezelf vragen te stellen… Bijvoorbeeld: Wie ben ik? Hoe kan ik Nederlands leren? Hoe kan ik mijn opleiding voortzetten? Hoe kan ik met mensen met verschillende nationaliteiten communiceren? En heel veel andere vragen.

In de eerste maanden was het belangrijk te ontdekken en erkennen dat de rivier van mijn leven een grote dam had bereikt. Ik moest bewegen. In de zesde maand besloot ik de nieuwe wereld te betreden en nieuwe ervaringen op te doen.

Ik begon met vrijwilligerswerk en met de Nederlandse taal te leren. Ik vond nieuwe vriendinnen met verschillende nationaliteiten en uiteindelijk zijn er veel dingen veranderd door mijn beweging en heb ik nieuwe doelen gevonden. Ik besefte dat je moedig moet zijn in het leven om vooruitgang te boeken!

Nu weet ik dat de rivier altijd de zee bereikt en groot zal worden!

Haar droom realiseren is een uitdaging, maar ‘ik hou van uitdagingen’, zegt Monireh. Zij komt uit Iran. Ze is een jaar in Nederland en werkt hard om de taal te leren. Monireh komt op voor vrouwen- en mensenrechten en wil Rechten gaan studeren. In haar vrije tijd schrijft zij kleine verhalen over vrouwen in de noodopvang en haar leven op het opvangschip. Ze wil leren hoe je van heel verschillende mensen een community met een gemeenschappelijk doel kunt bouwen. In de toekomst wil zij advocaat worden en anderen helpen met het verbeteren van hun levens. Haar boodschap? “Wees dapper in jullie leven!”