Column: Direct naar de specialist? NEE stop even!
De deelnemers van het opleidingsprogramma Ervaringsdeskundigheid zijn onlangs aan de slag gegaan met columns schrijven. Samen met trainer Peter van Heemst werd er gewerkt aan een eigen verhaal. Een van de deelnemers is Alaa en met trots publiceren we hier haar column:
Column: Direct naar specialist? NEE stop even!
Ik wil in deze column aandacht vragen voor de komende vluchtelingen die zeker heel veel traumatische ervaringen zullen meebrengen. Steeds meer psychische problemen van vluchtelingen komen naar voren.
Veel statushouders en vluchtelingen hebben een traumatische vluchtreis ervaren en oorlog meegemaakt. Ik vind het jammer dat de statushouders bijna niks weten over de hulp die zij kunnen krijgen of dat zij eigenlijk niet weten dat zij een probleem hebben. De meeste van hun denken: het is een taboeonderwerp.
Ik ben ontevreden over het zorgsysteem en de wachttijd voordat zij de hulp krijgen, ondanks dat de psychische klachten soms erger worden en gevaarlijk zijn voor de omgeving. Ik denk dat in het inburgeringbeleid er iets moet bestaan over onderwerpen die taboe kunnen zijn voor de vluchtelingen.
De mensen denken dat ik een probleem heb en ik ga naar de specialist, maar het werkt niet zo in Nederland. Je moet eerst naar de huisarts en de huisarts beslist of jij naar een specialist doorverwezen moeten worden of niet.
Ik vind de stappen die de mensen moeten zetten te complex en ingewikkeld voor de nieuwkomers die kwetsbaar zijn. Die stappen leiden tot een gevoel van frustratie. Aan de andere kant, sommige vluchtelingen hebben geluk en zij krijgen een afspraak met de psycholoog, maar door taalbarrière kunnen zij niet goed uitleggen wat de klachten precies zijn.
Het irriteert mij, want het is zonde dat zij zo lang moeten wachten en uiteindelijk geen geschikte behandeling krijgen. Er moeten psychloog zijn die verschillende talen spreken en de vluchtelingen worden doorverwezen naar een psycholoog die dezelfde taal spreekt.