Bootcamp Engels biedt kansen op werk en een ‘happy place’

Wat hebben mensen nodig als ze hun land zijn ontvlucht om aan oorlog te ontsnappen? Veiligheid, gemeenschap en een inkomen. “En Engels is dan een handige taal om onder de duim te hebben of te verbeteren”, stelt docente Pip die de bootcamp Engels verzorgde. “En er ontstond een ‘happy place’.”

Met alle internationale bedrijven die Rotterdam als thuisbasis hebben, schept goede beheersing van Engels kansen op een succesvolle sollicitatie. “Zo biedt de bootcamp Engels vluchtelingen uit Oekraïne kansen op weg naar werk en inkomen hier.”

En met succes, stelt docente Pip. “Tijdens de cursus, die van oktober tot mei liep, hebben meerdere deelnemers werk gevonden. Ik gaf Engelse les op A1-A2-niveau. Dit is een beginnersniveau en ik zag mijn studenten tijdens de cursus groeien in vaardigheden en zelfvertrouwen.”

Gemotiveerd
Docente Pip is heel erg te spreken over de inzet van de studenten tijdens de bootcamp die aandacht besteed aan spreken, luisteren, lezen, schrijven, grammatica en uitspraak. “Ze waren heel gemotiveerd om te leren, huiswerk te maken en ze stelden veel vragen om zoveel mogelijk Engels te begrijpen en te leren.”

En daar bleef het niet bij. “Naast de stappen die met de Engelse taalvaardigheid werden gemaakt, ontstond er ook een gemeenschapsgevoel binnen de groep: een veilige ruimte waar deelnemers hun gedachten konden verzetten, even wat afleiding van de dagelijkse verschrikkingen in hun land en de zorgen over hun dierbaren.

Happy place
“Een van mijn studenten noemde de Engelse lessen zijn ‘happy place’. Het was een geweldige ervaring en een waar genoegen voor mij persoonlijk om deze studenten les te geven, en ik wens ze veel succes voor de toekomst”, stelt docente Pip.

De bootcamp Engels is onderdeel van ons programma Samen Sterk dat werk maakt van dagactiviteiten, begeleiding naar opleiding en werk en het management van opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne die in Rotterdam worden opgevangen.