Blijdschap en trots bij expositie van portretten

We kijken terug op een geweldige tentoonstelling van ‘LET’S DRAW & SAY HI’ op de Portret Biënnale van het Nederlands Portretschap in Amsterdam. Alleen al tijdens de opening waren er honderden mensen die de tekeningen van Alexand, Blessings, Gonca, Joe, Kamil, Khalid, Melana, Samaher, Shadi en Tala konden bewonderen.

De tekeningen stonden in het midden van de ruimte en kregen zo veel aandacht bij de opening, bijvoorbeeld tijdens de openingsspeech van Micha Wertheim die ook naar de portretten verwees. “Het mooiste was de blijdschap en trots te zien bij alle deelnemers. Hun reacties hebben me geraakt”, meldt kunstenares, initiatiefnemer en workshopleider Cora Moret.

Micha Wertheim benadrukte in zijn openingsspeech dat kijken naar elkaar, andere gezichten zien, die lachen of verbaasd kijken, een levensbehoefte is. ‘Het doet je goed, je kunt er weer even tegenaan.’ Kunst als een ontmoeting, een podium bieden aan mensen die vaak niet als individu worden gezien, was ook wat Cora Moret voor ogen had toen zij bij Mano aanklopte met het idee van een workshop voor noodopvangbewoners.

Verkocht!
“Ik ben verrast over de openheid waarmee naar elkaar is gekeken, eerlijk en met respect. Ik ben ook verrast over de band die groeide, onderling en met mij. Tala maakte een portret van mij met onderaan een zee van gedachten, rondom golfjes inspiratie die ik hun heb gegeven, bovenin een cirkel als een zon met symbolen uit haar cultuur.”

Al zeven tekeningen werden verkocht! Allemaal van verschillende makers. De houtskool tekeningen zijn namelijk te koop waarbij de helft van het bedrag naar de maker en de ander helft naar Stichting Mano gaat om te investeren in nieuwe, zeer waarschijnlijk creatieve of kunstzinnige activiteiten.

Allemaal geweldig
Twee maanden lang kwamen de deelnemers en Cora, lid van het Portretschap, wekelijks bij elkaar om portret te tekenen in een studio bij Maaspodium Rotterdam in de wetenschap dat de twee beste tekeningen van iedere deelnemer uiteindelijk op de Biënnale te zien zouden zijn. “Ik ben echt verrast over de ontwikkeling die mensen hebben laten zien in negen lessen. De voorlaatste keer poseerde Blessings met muts op, de tekeningen waren allemaal geweldig.”

Het enthousiasme onder de deelnemers, die ook vrijwel allen mee gingen naar Loods 6 in Amsterdam voor de opening, is groot. “Van bijna alle deelnemers weet ik dat ze graag een vervolg zouden willen”, vertelt Cora. “Ook willen we gaan kijken of we de tekeningen nog in Rotterdam kunnen exposeren.”