Bewoners noodopvang verdiepen zich in ondernemerschap

Voor bewoners uit de noodopvang hebben wij de workshop ‘Een bedrijf starten in Nederland’, georganiseerd in samenwerking met de Kamer van Koophandel (KvK) Rotterdam. Marc Groothuijse, adviseur Buitenlandse Zaken bij de KvK zorgde voor een inspirerende bijeenkomst voor ruim vijftig hoogopgeleide vluchtelingen uit Iran, Afghanistan, Jemen, Syrië, Palestina, Turkije, Libanon en Rusland die in Rotterdam verblijven.

De workshop concentreerde zich op de tien cruciale stappen van het starten van een bedrijf in Nederland en alles wat er komt kijken bij het schrijven van een businessplan. Met dank aan de vrijwilligers Amr en Pinar kon de workshop waar nodig worden vertaald zodat alles voor iedereen duidelijk was.

Marc motiveerde de deelnemers na te denken over de vraag: ‘wie ben jij als ondernemer?’ met als doel om unieke vaardigheden, kennis, kwaliteiten en motivatie aan het licht te brengen. Daarna volgde een diepgaand gesprek over marketingonderzoek, de marketingmix, de financiële planning en budget, het registeren en kiezen van een bedrijfsnaam en belastingen en administratie en werd afgesloten met de risicoanalyse.

Grenzen overstijgend
Marc’s vriendelijke houding en professionele interactie met onze deelnemers zorgden voor ontzag, stelt Kinza, die de workshop namens Stichting Mano organiseerde. “We zijn Marc erg dankbaar voor zijn interessante workshop en de nuttige links die hij heeft gedeeld om onze beginnende ondernemers te helpen hun dromen waar te maken!”

Marc was onder de indruk van de deelnemers: “Van het opleidingsniveau, de vaardigheden en het talent dat deze vluchtelingen met zich meebrengen. Ze zijn echt een aanwinst.” Kinza: “Ondernemerschap is geen eenzame reis en deze workshop benadrukt de kracht van een gemêleerd gemeenschap. Het bevorderde verbinding en samenwerking, waardoor een ondersteunend netwerk ontstond dat grenzen overstijgt.”

Als Stichting Mano verzorgen wij in opdracht van Gemeente Rotterdam op dit moment dagactiviteiten op verschillende noodopvanglocaties in Rotterdam, waaronder de cruiseferry Silja Europa waar momenteel 1500 statushouders worden ondergebracht. Ook managen wij noodopvanglocaties waar vluchtelingen uit Oekraïne verblijven.

(Fotocredits: Abdualrahman Barahma en Ken Gould)