Nieuwe Rotterdammers spelen theaterstuk Binnenstebuiten!

Bewoners van de noodopvang in Rotterdam hebben hard gerepeteerd voor het theaterstuk ‘Binnenstebuiten!’ dat zij volgende week zullen opvoeren in Theater De Banier. “De acteurs zijn nieuwkomers die de Nederlandse taal nog niet beheersen, maar ze hebben de passie om over hun ideeën te praten en hun gevoelens te uiten”, zegt theatermaker Firas Kalousie die de pantomime voorstelling schreef.

Samen met Esseline van de Sande (De Stadscoalitie) begon hij met theater als therapie in de Rotterdamse noodopvang. “Het idee ontstond tijdens het uitpufspreekuur”, vertelt Esseline, die als psychologe, samen met Stichting Mano, actief is op opvangschepen in Rotterdam. “We wilden theater inzetten als een andere manier om met je emoties om te gaan en zo zijn we samen een theaterstuk gaan maken.”

Firas, zelf afkomstig uit Syrië, is veelzijdig kunstenaar, theatermaker, acteur, regisseur en schrijver die ook een kunstwerk in Rotterdam bij een gemeentekantoor aan de Botersloot heeft hangen, ‘Achter de stilte’ getiteld, en eerder al exposeerde in Zwitserland, Nederland en Syrië. Hij schreef en regisseerde vijf toneelstukken en zeven films en zijn voorstelling ‘Since the very beginning’ werd eerder al in theater De Spiegel in Zwolle opgevoerd.

Spiegelbeeld
“Mijn theaterwerken in Nederland zijn afhankelijk van pantomime”, zegt hij. “Daarom schrijf ik mijn toneelstukken vanuit de levens, gedachten en gevoelens van de acteurs die in azc’s en op opvangschepen leven. Door ideeën uit te beelden, toon ik het probleem en nodig ik het publiek uit om mee te denken over oplossingen.”

De acteurs, muzikanten en technici van Binnenstebuiten zijn allen nieuwkomers in Nederland die momenteel op een opvangschip in Rotterdam leven. “Zij zijn geen professionals op het gebied van acteren, licht en decors, maar hebben de afgelopen anderhalve maand, tijdens de wekelijkse repeties in Verhalenhuis Belvédère, heel mooi werk verricht om samen tot deze bijzondere theatershow te komen.”

Met het theaterstuk wil Firas laten zien dat iedereen uit dezelfde bron komt en dat we elkaars spiegelbeeld zijn. “Dat je vrijheid er niet is om anderen tot slaaf te maken, dat het leven een dans is waarin iedereen zijn ritme kan vinden en dat grenzen er zijn om te verbreken”, zo somt hij op. “Het doel is het verwijderen van de maskers en het onthullen van de verborgen waarheid over onszelf en anderen, die tot verandering en vrijheid zal leiden.”

Voor iedereen
Met dank aan Mariëlle van de Griendt wordt het theaterstuk komende dinsdag 6 december opgevoerd in Theater De Banier, Banierstraat 1. De voorstellingen zijn om 13.30 en om 15.30 uur en de toegang is gratis. Na afloop is er tijd en ruimte om samen na te praten en zijn er heerlijke Turkse hapjes. “De voorstelling is voor iedereen, zonder uitzondering, voor alle mensen in de hele wereld”, stelt Firas.

(Foto’s: Nikita van Hoogstraten)

Firas en de acteurs aan het repeteren in de luisterlobby van Verhalenhuis Belvédère.