Bewoners noodopvang ontmoeten studenten tijdens lunch

Bewoners uit de noodopvang hebben geluncht met studenten van Hogeschool Rotterdam. De ontmoeting, de tweede in een reeks, is onderdeel van de cursus Sociale Kwaliteit in de Stad. Vragen gingen over en weer en er ontstonden mooie gesprekken. ‘We hebben zulke verschillende dingen meegemaakt, maar we zijn gewoon even oud’.

Studenten verkenden in gesprek hoe deze nieuwe stadbewoners de sociale kwaliteit van de stad ervaren en hoe hun sociaal functioneren in deze nieuwe setting eruit ziet. Wat ervaren zij? Aan de hand van open vragen stelden studenten en bewoners vragen over en weer. Ook bewoners waren benieuwd naar hoe studeren in Nederland werkt.

De rondes in kleinere groepen brachten mooie gesprekken opgang die nieuwe inzichten genereerden. ‘De positieve houding van de mensen die ik sprak, ondanks de moeilijkheden waar ze mee kampen, vind ik indrukwekkend. Ik weet niet of ik dat zelf zou kunnen.’

Echt ontmoeten
‘Het klinkt misschien heel gek, maar ik ben van het beeld vluchteling nu veel meer gaan zien dat het gaat om mensen’. ‘We hebben zulke verschillende dingen meegemaakt, maar we zijn gewoon even oud’. Inzichten die alleen tot stand komen door elkaar echt te ontmoeten en te spreken.

Ook de bewoners van de noodopvang waren positief: ‘De studenten waren zo open, we konden gewoon met elkaar in gesprek. Gewoon uit interesse over elkaars leven’. ‘Ik heb leuke tips opgehaald voor wat ik moet beleven in de stad’. ‘Ze zouden beginnende studenten zijn, maar ze stelden zo veel goede open vragen.’

Hartverwarmend
Verschillende nieuwe Rotterdammers benoemde het hartverwarmend te vinden zo studenten te ontmoeten die zich willen inzetten voor anderen. Bij de lunch sloten ook andere docenten aan en ontstonden concrete initiatieven voor toekomstige kansen voor deze inwoners en de opleiding van de hogeschool. In december vindt deze ontmoeting wederom plaats voor eerstejaars studenten.

De ontmoeting kwam tot stand dankzij een samenwerking van Stichting Mano met De Stadscoalitie en Hogeschool Rotterdam en werd vorig jaar ook al eens succesvol georganiseerd.