Bewoners noodopvang enthousiast aan de slag bij Sportspullenbank
Tien bewoners uit de Rotterdamse noodopvang, waar wij dagactiviteiten organiseren, steken momenteel wekelijks de handen uit de mouwen bij de Sportspullenbank. “Ze komen hier helpen met sorteren en het in- en uitladen van de bus”, vertelt initiatiefnemer Erna Truijens. “En het zijn zulke lieve jongens. Ik ben echt dol op ze!”
Ze zijn heel trouw en ze werken heel hard, vertelt Erna terwijl de mannen met de laatste dozen onderweg zijn naar de bus. Twee keer in de week komen ze helpen. Meestal op maandag en vrijdag, maar soms springen ze ook op andere dagen bij als het nodig is, zoals deze week.
Erna richtte de Sportspullenbank op. Als bestuurslid van Hockeyclub Rotterdam begon zij al eerder met inzamelpunten voor sportspullen, zoals kleding, rackets en sticks, voor mensen die dat zelf niet kunnen bekostigen. En nu bedient ze heel Zuid-Holland vanuit het HAKA-gebouw in de buurt van Marconiplein.
Trots
Iedereen hoort mee te doen, is haar overtuiging. En niet alleen op het sportveld, maar in de hele stad en in het hele land. Bij de Sportspullenbank is er zo plek voor (nieuwe) Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Een bijdrage kunnen leveren zorgt ervoor dat mensen hun trots terugkrijgen.”
De jongens/mannen afkomstig uit Jemen, Syrië en Palestina glunderen. Ze zijn blij dat ze hier aan de slag kunnen. Even weg van het schip waarop de noodopvang zich bevindt. Onderdeel van de stad zijn. “En we willen graag helpen. We willen iets doen voor de samenleving waarin we nu wonen.”
In hun land waren ze journalist of videomaker/fotograaf, vertellen ze. Ze studeerden Economie, zaten in de sales van mobiele telefoons, waren chef-kok of werkten in de bouw, maar moesten vluchten omdat hun land levensgevaarlijk was. Nu wachten zij op het moment dat zij een eigen woning toegewezen krijgen en zij weer kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst onder veilige omstandigheden.
Sportspullen uitkiezen
Wij leerden de Sportspullenbank, echt een geweldig initiatief kennen, door de sportevenementen die wij als Stichting Mano organiseren. “We mogen er sportspullen uitkiezen voor mensen in de noodopvang zodat zij kunnen gaan sporten”, vertelt activiteitencoördinator Anke. “En zo ontstond de match voor vrijwilligerswerk.”
Erna is bevlogen en wil samen met iedereen – de wethouder, het bedrijfsleven, organisaties en de Rotterdammers van de straat – keihard werken om armoede in Rotterdam aan te pakken. Om te beginnen via sport. Ze krijgt heel veel donaties, veelal nieuw want meestal restpartijen van sportevenementen, en kan veel hulp gebruiken bij het sorteren. “Die mannen hebben het helemaal naar hun zin hier elke week. We zijn echt dol op elkaar.”