‘Begin met je leven opbouwen, ook al is het eng en ken je de taal niet.’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Yodit (24).

‘Mijn eerste tip voor nieuwe Rotterdammers lijkt simpel, maar is het niet. De tip is: begin gewoon. Begin met je leven opbouwen, ook al is het eng en ken je de taal niet. Toen ik in 2015 vanuit Eritrea hier naartoe kwam, vond ik het heel lastig om te wennen; de mensen, de taal en de cultuur waren anders en natuurlijk miste ik mijn familie. Maar ik heb doorgezet, begon aan een taalcursus en zo ontmoette ik vanzelf mensen die me wilden helpen en die mijn vrienden werden.

Ook kreeg ik een dochtertje in Nederland en zij maakt me heel erg blij. Met haar dansen en spelen is het leukste wat er bestaat. Maar ik blijf niet elke dag thuis bij haar; dat hoeft ook niet in Nederland. Ze gaat soms naar de opvang, zodat ik mijn zorgopleiding kan volgen. Ik wil graag doorstuderen zodat ik mijn droom om verpleegkundige te worden, waar kan maken. Dat wilde ik als klein meisje al. Het mooie aan Nederland vind ik dan ook dat vrouwen met kinderen niet alles hoeven op te geven. Je kindje kan best een paar dagen naar de opvang, zodat jij naar taalles kunt, of een studie kunt volgen of naar je werk kan gaan. Dat wil ik heel graag ook vertellen aan andere vrouwen die hier naartoe zijn gekomen. Dus lieve moeders: volg je hart en grijp je kans. Hier kun je je dromen waarmaken.’ 

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.