Back2school…Hasna (22) uit Syrië gaat naar het mbo

Ze waren onderwijzer, assistent-anesthesist, student of juist nog nooit naar school geweest. In de serie back2school volgen we vier vluchtelingen die hun oude leven moesten achterlaten. Met Stichting Mano werken ze aan een nieuw leven in Rotterdam. Na de zomer gaan ze alle vier weer in de schoolbanken!

Hasna (22)
Geboorteland: Syrië
In Nederland sinds: 2 jaar
Opleiding: Mbo Aankomend Verkoopmedewerker
Stage: gastvrouw Stichting Mano

Het was haar droom om in Syrië naar de universiteit te gaan en docent Engels te worden. Dat liep anders. Voordat Hasna de middelbare school kon afronden, moest ze vluchten voor de oorlog in Syrië. Naar een nieuw land, met een nieuwe taal. “Ik ben nu begonnen met een opleiding op het mbo, niveau 1. Dit is voor mij de beste manier om de taal beter te leren. Dat is eerst nodig, daarna kan ik verder studeren.”

‘Een beetje verdrietig’, zo omschrijft Hasna het gevoel dat nog geen jaar geleden overheerste. De jonge moeder vluchtte uit Syrië met haar man, leerde de taal en stond toen voor de vraag: wat nu? Haar droom om Engels te studeren op de universiteit was vervlogen. “Ik dacht erover om te solliciteren voor een baan in de supermarkt, maar daarvoor beheers ik de taal nog niet genoeg en ik zou het daardoor ook niet sneller leren. Om een taal te leren moet je veel gesprekken hebben met mensen die Nederlands spreken.”

Die gesprekken heeft ze inmiddels. Sinds dit jaar loopt Hasna stage bij stichting Mano, de stichting die met het project Samen door Samen vluchtelingen wegwijs maakt in Rotterdam. “Ik ben gastvrouw. Dat betekent dat ik mensen welkom heet. Koffie en thee schenk en de corona-regels uitleg. Sinds ik bij Mano heb aangeklopt, ben ik veel blijer. Een vriendin gaf me de tip. Samen met Mano ben ik toen gaan kijken wat ik wilde gaan doen, waar ik goed in ben. Zo kwam ik bij een mbo-opleiding terecht. Ik moest een toelatingstest doen, omdat ik geen diploma heb van mijn school in Syrië. ‘Je kunt niveau 2 doen’, zeiden ze. Maar ik heb gekozen voor de eenjarige opleiding Aankomend Verkoper op niveau 1. Zo kan ik eerst de taal goed leren.”

De vervolgstappen zijn ook al uitgestippeld. “Ik vind beautynails geweldig. Ik zet ze al vaak, maar wil hier ook mijn diploma voor halen. Dat wordt dus mijn volgende opleiding. Mano hielp me om de plannen stap voor stap uit te werken: de keuze voor de opleiding, de inschrijving en natuurlijk de kinderopvang voor mijn zoontje, want mijn man werkt inmiddels ook.”

Hasna zit inmiddels weer vol nieuwe dromen: de taal verbeteren, het mbo afronden, werken en misschien in de toekomst dermatologie studeren. “Het is jammer dat ik geen universiteit kan doen nu, maar ik sta echt iedere dag met plezier om 6 uur op om naar school of stage te gaan. Dat is echt veel beter voor me dan thuis blijven.”

Tekst: Ellen Mannens (El Tekst)

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: