Amani heeft haar eerste Nederlandse baan bij het Marnix Gymnasium

Amani Aleid heeft haar eerste echte baan sinds haar komst naar Nederland. Op het Marnix Gymnasium in Rotterdam is zij dit jaar begonnen als technisch onderwijsassistent (TOA) bij natuurkunde. “Ze was de juiste kandidaat”, stelt rector Leezan van Wijk.

Want een eerste baan is spannend, maar voor het eerst solliciteren, in een nieuw land en in een vreemde taal, misschien nog wel meer. “Maar Amani maakte gewoon een hele goede indruk, ze stelt zich leergierig op en durft haar vragen te stellen. Dat zorgt voor vertrouwen.”

Nu begint Amani al aardig thuis te raken in de ruimte achter het natuurkundelokaal waar alle materialen voor de proefjes staan. “Dit is haar rijk”, zegt docent natuurkunde en directe collega Matthias Kortleven. “En met haar ervaring kan zij ook zelf proefjes bedenken die we samen met de leerlingen kunnen doen.”

Uit Syrië nam Amani ervaring mee als student en docent natuurkunde. “Het is mijn droom om zelf weer voor de klas te staan”, vertelt ze. “Daar wil ik heel hard voor werken. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan en wil graag een lerarenopleiding gaan doen, maar dat wordt dan waarschijnlijk deeltijd.”

Gelijke kansen
Ze is blij met haar werk, met het team collega’s waarin ze nu weer meedraait, met de stappen die ze dagelijks kan zetten om haar Nederlands te verbeteren. “Elke dag nieuwe termen, alles opschrijven, uit mijn hoofd leren en zelf gebruiken. Ik kan altijd bij mijn collega’s terecht. Mijn vragen blijven nooit onbeantwoord.”

Als school vindt het Marnix Gymnasium kansengelijkheid belangrijk. “We willen laten zien dat het gymnasium voor heel veel kinderen is weggelegd en stimuleren dit al jaren, bijvoorbeeld met talentklassen”, zegt Van Wijk. “Ook geloven we dat verschillende mensen met heel diverse verhalen het onderwijs verrijken, zowel voor leerlingen als voor collega’s. Daar past Amani goed in.”

Bij Het Lab Rotterdam, waar Amani via Stichting Mano vrijwilligerswerk deed, zag Tom van Doveren dat het tijd was voor een volgende stap. Onder de noemer De Kleine Wetenschapper hielp ze met het verzorgen van technieklessen voor basisschoolkinderen. “De vacature voor een TOA leek me dé kans om haar capaciteiten echt in te kunnen zetten.”

Rustig beginnen
Docent Matthias is goed te spreken over zijn nieuwe collega. “Het is voor haar een ideale kans om veel te leren binnen het Nederlandse onderwijs. Ze beheert alle materialen, begeleidt bij proefjes en practica en heeft zo ook de interactie met de leerlingen. En haar rol kan groeien door mee te denken over wat we kunnen doen tijdens de praktijkles.”

Amani werkt nu 24 uur in de week op school. “Rustig aan beginnen”, noemt ze dat. “Ik wil een inspiratiebron zijn voor de leerlingen en ik moedig alle nieuwe Rotterdammers aan om hun plek te zoeken. Begin met veel vrijwilligerswerk en wees blij dat je een bijdrage kunt leveren aan deze maatschappij.”

Leezan van Wijk, Tom van Doveren, Matthias Kortleven en Amani Aleid in het praktijklokaal natuurkunde van het Marnix Gymnasium.