‘Als je jezelf laat zien, zijn hier heel veel kansen’

Nour (30) is een sprankelende vrouw, vol positieve energie. Met haar eigen ervaring en veel liefde ondersteunt ze nieuwe Nederlanders. Het belangrijkste dat ze wil zeggen tegen de mensen die ze begeleid? “Je bent goed genoeg. Meer dan genoeg. En als je je talenten laat zien, zijn er in Nederland heel veel kansen voor jou.”

“Toen ik als vluchteling in 2015 naar Nederland kwam, merkte ik dat het niet makkelijk was om je leven vanaf nul weer op te bouwen. Het moeilijkste voor mij was het missen van een sociaal netwerk. Ik houd ervan om met vriendinnen, collega’s en buren samen te zijn; om gezellig te eten, te drinken, te lachen, te delen. Maar de eerste twee jaar dat ik in Nederland was, lukte dat niet. Eerst zit je in een AZC en ben je bezig met het krijgen van een vergunning en het verwerken van je reis.

“Als je dan een vergunning hebt, ben je bezig met taalcursussen, een appartement vinden en alle papieren in orde maken. In die eerste jaren heb ik de warmte van vrienden gemist. Het was lastig. Daarom stimuleer ik de nieuwe Nederlanders die ik begeleid om naar sociale evenementen te gaan; doe niet alleen die taalcursus maar doe ook die creatieve workshop waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Die sociale relaties helpen je om je thuis te voelen.

Niks ‘moet’ in Nederland
“Toen ik pas in Nederland was, verwachtte ik veel van mezelf en dat zie ik ook terug bij de mensen die ik als ervaringsdeskundige ondersteun. Ze komen uit een land van oorlog en een tijd van stress. Ze hebben het gevoel dat ze hier meteen alles moeten doen en regelen én gelukkig moeten zijn. Als dat niet lukt, nemen ze het zichzelf kwalijk. Nou, mijn advies aan deze nieuwe Nederlanders is dan een echt Nederlands advies: ‘Niets moet!’ Je mag rustig blijven; hier hoef je niet meer te strijden. Geef jezelf dus de tijd om te wennen en om in te burgeren.

“Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb zelf vier jaar nodig gehad om dit te leren. Mijn man, die een Rotterdammer is, hielp me. Hij zei: ‘Nour, je bent nu een Nederlander en Nederlanders moeten niks!’ Die wijsheid geef ik nu graag door.

Loslaten
“Er zijn ook dingen die je alleen van andere vluchtelingen kan leren. Een van die dingen is wat mij betreft: je verleden loslaten. Wij als ervaringsdeskundigen zijn ook van de oorlog gevlucht en met een boot ergens aangekomen, ook wij hebben op de straat geslapen en zijn onzeker geweest of we hier mochten blijven. En ook wij weten hoe dit je kan achtervolgen. Dus aan ons de taak om te zeggen: probeer dit los te laten en richt je op de toekomst.

“Je hebt zoveel moeite gedaan om hier te komen, je bent het aan jezelf verplicht om iets op te bouwen. En als je even denkt: het heeft allemaal geen zin, ook hier zijn veel problemen; denk dan terug aan vroeger. Waar je vandaan kwam, had je niets. In Nederland is er water, elektriciteit en heb je een zorgverzekering. Probeer het dan rustig nog een keer. Laat los. Je kunt hier gelukkig worden.

Ondernemer worden
“Het mooie aan Nederland is dat je ontelbare opties hebt. Of je nu een man bent of een vrouw, de wereld ligt voor je open. Ik wist niet dat ik een ondernemer kon worden! Maar ik heb in mijn eentje echt een bedrijf opgebouwd hier. Met Arabic is simple geef ik Arabische taal- en cultuurlessen aan mensen die met vluchtelingen werken. In Syrië was dat niet mogelijk.
Maar hier kan alles.

“Dus het allerbelangrijkste dat ik mee wil geven aan nieuwe Nederlanders is dan ook: wees niet bang om je talenten te laten zien. Ik weet dat het soms voelt alsof je niet goed genoeg bent, maar vertrouw me; je bent meer dan genoeg. En als je jezelf laat zien, zijn hier heel veel kansen. Want je bent in Rotterdam; een stad vol culturen en mogelijkheden. Mij is het gelukt, dus jij kunt het ook.”

 

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week is dat het verhaal van Nour.

Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).