‘Als ik het kan, kan jij het ook!’

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Iman (50).

‘In 1998 kwam ik vanuit Syrië naar Nederland. De eerste jaren heb ik veel tegenslagen gekend en kwam ik bijna het huis niet uit, maar sinds een paar jaar sta ik weer vol in het leven. Ik help vluchtelingen met het leren van de taal, ben goed in mensen geestelijk bijstaan en ik ondersteun nieuwe Rotterdammers als tolk. De ervaringsdeskundigenopleiding past dus perfect bij mij!

Als ervaringsdeskundige ligt mijn kracht in het lezen van mensen. Als mensen bij je komen voor hulp, durven ze soms niet de waarheid te vertellen, omdat ze zich schamen. Ik stel dan de juiste vragen, kijk goed naar hun lichaamstaal en zoek door tot alles boven water komt. Pas als ik weet wat er echt aan de hand is, komen we samen tot een goede oplossing.

Mijn levensmotto is: Houd je sterk, ook al kent je leven tegenslagen. Dat is ook wat ik nieuwe Rotterdammers wil meegeven. Heb geen vrees, leer de taal, maak jezelf onafhankelijk, zorg goed voor je kinderen en voor jezelf. Ik heb zelf ook veel tegenslagen gekend, maar kijk waar ik nu sta: ik ben een onafhankelijke vrouw die ervaringsdeskundige wordt in een hartstikke mooi land. Als ik het kan, kan jij het ook!’

Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige.
.
.
.
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie.