Adel (31) wil ervoor zorgen dat niemand achterblijft

Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Adel.

“In 2015 kwam ik vanuit Syrië naar Nederland, tijdens wat vaak de ‘vluchtelingencrisis’ wordt genoemd. Als we hier aankomen zijn we vaak enthousiast en gemotiveerd, maar het is moeilijk om dat vast te houden als je de taal niet spreekt, het systeem niet kent en je soms ook nog het gevoel hebt dat je niet echt welkom bent. Je krijgt het gevoel dat je wordt gezien als ‘de ander’, alsof er een soort ‘fear of the unknown’ is.

“Ik wilde dat graag veranderen en actief deel uitmaken van de oplossing. Daarom heb ik We Organization NL opgezet. Een stichting die verschillende projecten en programma’s ontwikkelt waarmee we de verhalen van vluchtelingen delen en advieswerk bieden aan onder meer scholen, bedrijven en overheidsinstanties op het gebied van integratie, emancipatie, diversiteit en inclusie. Waarom ik dan ook nog de ervaringsdeskundigenopleiding ga doen? Dat is simpel: ik wil migranten empoweren. Ik wil dat ze de motivatie die ze langzaam lijken kwijt te raken, behouden en inzetten om voor zichzelf een te gek leven op te bouwen.

Mijn passie
“En ik ben er het levende bewijs van dat dat mogelijk is. Ik kwam met niets uit een onveilig land en nu heb ik een sociaal initiatief dat verschil maakt in onze samenleving. Na mijn Rechtenstudie in Syrië had ik de droom om diplomaat te worden in het vredesproces, maar ik voel nu dat het werk dat ik op dit moment doe voor en met nieuwe Nederlanders mijn passie is. Ik wil ervoor zorgen dat niemand achter blijft en dat kan echt als we samenwerken. Zoals we in Rotterdam zeggen: ‘Let’s Make It Happen!”

Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).