Actrice Birgit vertelt over haar workshop Female Power!

Actrice Birgit heeft met vrouwelijke statushouders tijdens de Workshop Female Power! gewerkt aan assertiviteit en zelfvertrouwen. In mei en juni gingen binnen SamenDoorSamen twee groepen aan de slag met jezelf goed presenteren en assertief zijn.

“De lessen begonnen altijd met een fysieke warming up waarbij we ons bewust worden van ons lichaam en stem in de ruimte”, vertelt Irene. “Omdat de groepen klein waren kon ik me makkelijk aan de behoeftes en thema’s van de deelnemers aanpassen. We hebben geoefend om de stem beter te gebruiken, ruimte in te nemen fysiek en verbaal, woede te gebruiken als motor en hebben situaties in kaart gebracht waarin zij zich als vrouw vaak niet gehoord voelen.”

Door scènes na te spelen uit het dagelijkse leven van de vrouwen werd naar nieuwe manieren van handelen gezocht. “Ook speelde taal een grote rol, want als je boos bent is het nog moeilijker de juiste woorden te vinden in een nieuwe taal. We hebben samen zinnen geoefend die ze kunnen gebruiken om ‘nee’ te zeggen.”

Een voorbeeld uit de les? “Wat doe je als een man je telkens tijdens een gesprek aan je schouder aanraakt en zich niet aan de afstandsmaatregelen houdt. Een van de deelneemsters maakte dit mee en wij werkten aan een mogelijkheid voor haar om de leiding te nemen en de man er op aan te spreken en grenzen te stellen.”

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: