Aan de slag voor minderjarige asielzoekers

We zijn aan de slag gegaan met een mooie nieuwe opdracht voor Gemeente Rotterdam. Sinds kort organiseren wij in samenwerking met locatiemanager Stichting Zorg en Perspectief namelijk ook dagactiviteiten in een opvang in Rotterdam Noord voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen. “De taallessen en creatieve workshops zijn al gestart”, vertelt coördinator Jacqueline van Stichting Mano.

Partner Building Bridges Breaking Barriers is meteen aan de slag gegaan met workshops zang en dans. Ook kunnen de jongeren al sporten en zijn er tafeltennistafels geregeld. “En we zijn al begonnen met het regelen van Rotterdampassen en bibliotheek lidmaatschap voor alle 35 jongeren die op de locatie verblijven.”

De activiteiten die wij zullen organiseren zijn gericht op taal- en rekenvaardigheden ter voorbereiding op de International Schakelklas (ISK), talentontwikkeling in de vorm van muziek, theater, kunst, sport, ontspanning middels sport en sociale uitjes en ontmoeting met het maatschappelijk middenveld en Rotterdammers en de stad.

Partners en vrijwilligers
We zullen de activiteiten, die in ieder geval tot september zullen lopen, organiseren door gebruik te maken van de mogelijkheden die al aanwezig zijn in de stad en samen met partners uit ons netwerk zoals Waanzinnig Producties, Maaspodium, Rotterdam Mattie, SKVR, het al eerder genoemde Building Bridges Breaking Barriers en Rotterdampas én een grote groep vrijwilligers en vakkrachten.

Activiteiten die verder op het programma staan zijn boksen, een bezoek aan een kledingwinkel, een training over interculturele communicatie en je weg vinden in Nederland, een voetbaltoernooi bij/bezoek aan het Dorpsplein Silja en muzieklessen. Doel is verder dat de jongeren zoveel mogelijk gebruikmaken van de sociale kaart van Rotterdam door hen bijvoorbeeld te koppelen aan (sport)verenigingen of jongerenorganisaties.

Laptops en tablets
“Verder zullen wij tijdens de eerste weken samen met Zorg en Perspectief met individuele jongeren in gesprek gaan om goed in kaart te brengen waar verder behoefte aan is om goed de weg te kunnen vinden in Rotterdam en daar met onze dagbesteding op in te spelen. Op deze manier hebben we ook al laptops voor lessen en tablets voor ontspanning geregeld.”

Stichting Mano organiseert sinds eind 2021 dagactiviteiten en een spreekuur ter mentale ondersteuning in de Rotterdamse noodopvang voor volwassenen en gezinnen. We zijn actief in vijf verschillende noodopvanglocaties die verspreid liggen over de stad, waaronder doorstroomlocatie Silja Europa. Gemeente Rotterdam heeft Stichting Mano ingeschakeld om dit mooie en belangrijke werk te doen.