Mee op huisbezoek met partnerorganisatie Pachachaca

Om het leven van de kinderen die meedoen bij Pachachaca echt een positieve wending te geven, moet heel het gezin meedoen. Dat benadrukt onze partnerorganisatie in Peru. Met huisbezoeken brengen zij in kaart welke stappen er echt gemaakt moeten worden per gezin. Dit keer neem maatschappelijk werker Argelia u mee op huisbezoek bij Bratnel en Dalia.

Het paadje is onverhard en loopt steil omhoog de berg op in de buitenwijk Nuevo Amenecer. Door de droogte is het glad, met regen en modder is het vrijwel onbegaanbaar. Het huis bestaat uit houtenpalen met muren van gespannen plastic doek waarop golfplaat rust als dak. De vloer is het verlengde van ‘de straat’ en de droogte zorgt ervoor dat de stoffige grond opstuift. Als het regent zal het water via de bergwand door de woning stromen.

Ook wind en temperatuur hebben vrij spel via de openingen tussen doek, dak en vloer in de ruimte waar Dalia en haar zoontjes alles doen: slapen (op bedden waarvan de houtenpoten op grote bakstenen rusten), koken, huiswerk maken, tv kijken. Buiten voor het huis is een kleine opgang met twee kraantjes waarvan er een af en toe functioneert. In een hoekje verstopt is ruimte voor een droog toilet, wijst Argelia.

Gebroken gezin
Hier wonen Dalia (28), zoon Bratnel (10) en zoontje Marcelo (4). De broertjes hebben allebei een andere vader en met beiden heeft Dalia gebroken. De vader van Bratnel houdt zich volledig afzijdig van het gezinsgebeuren, de vader van Marcelo heeft geholpen met het bouwen van het huis en brengt af en toe wat levensmiddelen.

Het is lastig om de situatie van het gebroken gezin te verbeteren. Dalia moet werken om genoeg te verdienen voor iedereen en scharrelt via verschillende onzekere baantjes het inkomen bij elkaar. Dan weer als bewaker van de markt (waar ze al maanden werkt, maar nog geen salaris heeft ontvangen), soms met een motortaxi of als secretaresse, maar zonder papieren.

Bratnel is vaak alleen. Zijn blik is dof en zijn ogen glinsteren allen als hij vertelt wat hij het liefste doet: voetballen. De relatie tussen moeder en zoontje is verstoord. Zij wil dat hij meedraait in het huishouden, hij lijkt de affectie te missen die hem hiertoe zou kunnen motiveren. Zij reageert haar woede op hem af waardoor aandacht, liefde en een gezonde band ver weg zijn. Als hij thuis is, kijkt hij tv, en anders dwaalt hij wat rond op straat.

Buitenschoolse bijles
Bij Pachachaca kan Bratnel terecht voor de buitenschoolse bijles. Zo krijgt hij ondersteuning met huiswerk en extra lessen op het gebied van taal en rekenen. Ook let Argelia goed op of hij verzorgt op afspraak verschijnt. Heeft hij zich gewassen, zijn zijn kleren schoon? “Dat was voorheen niet het geval, de laatste tijd gaat het wat beter”, stelt Argelia.

Dalia doet mee aan de gemeenschappelijk bijeenkomsten voor de ouders bij Pachachaca, bijvoorbeeld als deze komen koken bij activiteiten van de kinderen of als er werk is te doen in de moestuin of in of rond het gezinshuis. “Maar ik moet haar er wel telkens bij betrekken”, zegt Argelia. “Vaak heeft ze geen tijd omdat ze moet werken voor het gezinsonderhoud.”

Zo blijft er veel werk aan de winkel in dit huishouden. De woonsituatie vergt nodig verbetering, op het gebied van hygiëne  en persoonlijke verzorging zijn zeker nog stappen te maken. En om de relatie tussen Dalia en haar zoon Bratnel weer goed en gezond te krijgen lijkt nog een lange weg te gaan.