Mohamed (23) wil met goed advies het verschil maken
Binnen ons project SamenDoorSamen trainen wij deelnemers als ervaringsdeskundigen. Door deelname aan deze training kunnen zij hun ervaringen inzetten om andere deelnemers te ondersteunen, hun stem te laten horen in de stad en hiermee draagvlak te creëren. Elke week deelt Mano het verhaal van een ervaringsdeskundige. Deze week het verhaal van Mohamed (23).
“Op mijn zestiende kwam ik vanuit Syrië alleen naar Nederland. Mijn ouders, broertje en zusjes kwamen pas later. Die jaren waren moeilijk, maar ik hield het vol omdat ik wist waarvoor ik was gekomen: een veilig en stabiel leven voor mijn familie en mezelf. Na twee jaar kreeg ik een verblijfsvergunning, een woonplek in Rotterdam en toen kon mijn familie ook komen. We vinden het fantastisch om in deze stad te wonen. Er zijn zoveel verschillende nationaliteiten; dat we ons nooit ‘een buitenlander’ voelen. Dit is echt ons thuis.
“Ik word ervaringsdeskundige omdat ik weet hoe belangrijk het is dat vluchtelingen goed advies krijgen. Dan maak je geen fouten. Tegen mij werd bijvoorbeeld gezegd: ‘Ga maar MBO 2 doen, dat is goed voor jou,’ maar gelukkig was er iemand anders die zei: ‘Nee, dat moet je niet doen. Wacht tot je ouders hier zijn met jouw diploma van de middelbare school. Dan kun je een opleiding doen op je eigen niveau.’ Dat heb ik gedaan en nu studeer ik Technische Informatica aan de Hogeschool.
“Omdat goed advies verschil maakt, heb ik met vijf vrienden SamenSlagen opgezet, een onderneming waarmee we jonge vluchtelingen helpen. We geven bijles in belangrijke vakken en begeleiden de jongeren om hun plekje te vinden in de maatschappij. Bij SamenDoorSamen ga ik vluchtelingen van alle leeftijden ondersteunen en daar kijk ik ook naar uit. Tegen nieuwe Rotterdammers wil ik zeggen: leer de taal, werk hard, blijf positief en dan weet ik zeker… ook voor jou is hier een mooie toekomst!’
Het project SamenDoorSamen wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF).